Nieuws

Recessie-angst is overdreven

De combinatie van hoge olieprijzen en een havikachtige Fed heeft in het verleden vaker voor recessies gezorgd. Fondsbeheerder Anne Benoit van MFS is er nu niet bang voor.

De angst voor een recessie stijgt. Dat blijkt uit alles. Zo heeft het Internationaal Monetair Fonds maandag aangekondigd dat de wereldwijde groeiverwachting flink naar beneden wordt bijgesteld, van 4,4% naar 3,6%. De Verenigde Naties waarschuwen voor een perfecte economische storm voor ontwikkelingslanden. Uit een recente enquête van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat fondsmanager zelden zo pessimistisch waren over de economie.

De angst is groot, ondanks het feit dat de economische cijfers helemaal niet zo slecht zijn: de werkloosheid is laag, de lonen stijgen en met corona verslagen kan de reis- en ontspanningsbranche eindelijk weer eens een topjaar tegemoet te zien.

Recessiefactoren

Waarom dan toch zo pessimistisch? Volgens Anne Benoit van vermogensbeheerder MFS zijn er twee hoofdredenen: de hoge olieprijs en een mogelijk grote verhoging van de rente door de Federal Reserve. Beide factoren hebben in het verleden bewezen de Amerikaanse economie in een recessie te kunnen storten, wat voor de rest van de wereld meestal ook niks goeds betekent.

Anne Benoit van MFS

Benoit telt sinds de jaren '50 elf grote recessies in de VS. In acht gevallen waren de energieprijzen of de Fed schuld, of een combinatie daarvan. Dat laatste was in de jaren '70 het geval.

Olie minder belangrijk geworden

Er wordt door economen daarom vaak aan die tijd herinnerd. Benoit vindt dat echter overdreven. Vooral de olie- en gasprijzen hebben nu niet meer de invloed van toen. De VS is sindsdien veel meer zelfvoorzienend geworden en de industrie minder energie-intensief.

Ten tweede ziet het er goed uit voor de consumentenuitgaven. Consumenten hebben weinig schulden, de lonen stijgen en na corona hebben ze zin om geld uit te geven.

Heftige serie renteverhogingen

Het meeste zorgen maakt Benoit zich over de Fed en de inflatie. Wat de Fed aan de markt heeft gecommuniceerd, is dat er een vrij heftige serie renteverhoging aan zit te komen. Alleen in mei en juni verwachten economen gemiddeld twee verhogingen met 50 basispunten (0,5%).

De vraag is hoe de inflatie daarop reageert. Als de inflatie snel daalt, dan kan het met een sisser aflopen. De Fed kan dan gas terugnemen en een Amerikaanse recessie kan voorkomen worden. Als de inflatie hardnekkiger is, dan neemt de kans op een recessie toe.

Europese zorgen

Gezien de omvang van de amerikaanse economie zou dat voor de rest van de wereld ook geen goed nieuws zijn. Vooral Europa heeft volgens Benoit slechte kaarten.

Hoe meer de oorlog in Oekraïne uit de hand loopt, des te groter is de klap voor de Europese economie. Dat maakt het voor de ECB ook lastiger dan voor de Fed om actie te ondernemen tegen de hoge inflatie. Het IMF verwacht voor Europa in 2022 een groei van 2,8%. In januari was er nog op +3,9% gerekend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie