Nieuws

Economische zorgen naar hoogtepunt

Institutionele beleggers zijn nog nooit zo pessimistisch geweest over de wereldeconomie. Toch blijven ze overwogen in aandelen, blijkt uit een enquête van Bank of America Merrill Lynch.

Institutionele beleggers zijn lange tijd niet zo negatief geweest over de economie. De zorgen over een mogelijke stagflatie zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds de kredietcrisis van 2008. Het aantal professionele beleggers dat de komende twaalf maanden een afnemende groei van de wereldeconomie verwacht, is zelfs gestegen tot een recordniveau van 71%.

Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van Bank of America Merrill Lynch onder fondsmanagers met een gezamenlijk beheerd vermogen van ongeveer 833 miljard dollar. De enquête wordt gehouden sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw.

Vier zorgen

Beleggers hebben vier grote zorgen. De grootste is een wereldwijde recessie. Daarna komen respectievelijk een (te) agressieve renteverhoging door de Amerikaanse Fed, de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne.

Twee derde van de fondsmanagers verwacht inmiddels een periode van stagflatie. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een recessie te betekenen. Het betekent een groei beneden het trendniveau en een inflatie boven trend.

"Twee derde van de fondsmanagers verwacht een periode van stagflatie"

Europa

De meeste fondsmanagers gaan er overigens wel vanuit dat de inflatie flink af zal nemen van het huidige hoge niveau van 8,5% in de VS en 7,5% in de eurozone, maar daar zijn in de VS wel zeven renteverhogingen voor nodig. 

Voor Europa worden minder renteverhogingen verwacht - gemiddeld gaan economen uit van ongeveer 60 basispunten in 2022 - maar dat zorgt niet voor meer optimisme over de groei. Integendeel, 81% de beleggers rekent op een wegzakkende groei in de EU. In maart was dat nog 61%.

Aandelen

Opvallend is dat ondanks al dit pessimisme de allocatie naar aandelen hoog blijft.  Er is een kleine meerderheid van netto 6% die een overweight-positie heeft in aandelen. Dat was in maart 4%.

Beleggers zijn het meest positief over Amerikaanse aandelen en het minst over Europa.  Binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk favoriet. Duitsland en Italië bungelen onderaan.

"Beleggers zijn het meest positief over Amerikaanse aandelen"

Grondstoffen en healthcare 

Bij de sectoren zijn grondstoffen de absolute favoriet. Netto 38% zit overweight in grondstoffen. Dat is nog nooit voorgekomen. Bank of America noemt het daarom een 'crowded trade'. Een andere sector waar beleggers overwogen in zitten, is healthcare. 

Beleggers zijn negatief over obligaties en cyclische aandelen. De gemiddelde cash-niveaus zijn met 5,5% historisch gezien hoog, maar minder dan in maart (5,9%).

Geen goede alternatieven

Waarom beleggers overweight zijn in aandelen en of dat zo kan blijven als de economie richting stagflatie beweegt, is voor beleggers natuurlijk de hamvraag. Het vervelende is dat er weinig alternatieven zijn met de torenhoge inflatie en een bearmarkt in obligaties.

Er is bovendien nog altijd hoop dat het post-coronaherstel bij bedrijven sterker zal zijn dan alle negatieve geopolitieke en macro-economische factoren die er boven de markt hangen.

Marko Kolanovic, het hoofd beleggingsstrategie bij JP Morgan, gaf vorige week in een bericht aan de klanten precies dat als argument om pro-risk te blijven op aandelen. Tegelijkertijd verlaagde de bank wel het richtsnoer voor de S&P 500-index van 5.050 naar 4.900. De S&P 500 staat nu op 4.393 punten. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie