Nieuws

Vooral Europese winsten gaan verslechteren

Volgens DWS, de vermogensbeheertak van Deutsche Bank, zijn de winstverwachtingen dit kwartaal opvallend stabiel. Dat zal niet zo blijven. Vooral de Europese winsten krijgen een knauw.

De aandelenindices herstellen en de winstverwachtingen blijven tot nu toe veerkrachtig. Dit is extra opmerkelijk omdat daarmee ook wordt afgeweken van de gebruikelijke seizoenspatronen, aldus DWS.

"In een gemiddeld jaar zijn de winstprognoses in januari meestal iets te optimistisch. Deze worden dan naar beneden bijgesteld, waarna de verwachtingen gedurende het jaar stabiliseren. Maar de huidige prognoses voor bedrijven in de S&P 500 voor 2022 en 2023 staan op hetzelfde niveau als afgelopen december."

Wie naar de MSCI World index kijkt, krijgt de indruk dat er helemaal niets opmerkelijks is gebeurd de afgelopen periode. De meest in het oog springende anekdotes gaan over problemen met de toeleveringsketen voor de elektronische bekabeling in auto’s waardoor fabrieken moesten sluiten omdat de voorraden opraakten. De meeste bedrijven hebben waarschijnlijk na de Russische invasie in Oekraïne in 2014 al de strategie aangepast.

Hoge grondstoffenprijzen doen pijn

“Vanaf het begin leek de directe impact voor de meeste bedrijven in de MSCI World beheersbaar omdat hun lokale activiteiten in Rusland en Oekraïne beperkt zijn”, zegt Thomas Bucher (zie foto), strateeg voor wereldwijde aandelen bij DWS. De problemen dienen zich volgens Bucher aan als de impact van de hogere grondstofprijzen van onder andere olie, gas, graan en kunstmest doorsijpelt en de vraag rijst of bedrijven de hogere kosten kunnen doorberekenen aan de consumenten. Als ze dat kunnen, zal dat weer resulteren in hogere looneisen en wellicht een reactie van monetaire beleidsmakers.

Thomas Bucher van DWS

“De impact blijft in het eerste kwartaal nog beperkt, maar we verwachten dat de bedrijfsprognoses later dit jaar naar beneden worden bijgesteld, waarbij dit meer zal gebeuren in Europa dan in de VS”, aldus Bucher.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie