Nieuws

Time to buy high yield

Aegon AM noemt drie redenen om nu hoogrentende obligaties te kopen: aantrekkelijke prijzen, weinig faillissementen en een historische outperformance bij stijgende rentes.

Beleggers in high yield obligatiefondsen hebben tot dusver in 2022 weinig reden tot vreugde. De onzekerheid over de economische groei, het monetair beleid en de oorlog in Oekraïne hebben gezorgd voor stevige koersverliezen die niet konden worden gecompenseerd door rente-uitkeringen.

Het Pimco High Yield Income fonds staat bijvoorbeeld op een verlies van ongeveer 8%. Het Aegon High Yield Global Bond fonds doet het iets beter met een negatief rendement van rond de 2%.

Duur in 2021

De prijsdaling was volgens Aegon Asset Management extra groot omdat hoogrentende obligaties het jaar relatief duur zijn ingegaan. Maar de analisten van de vermogensbeheerders zien geen reden voor nog grotere verliezen.

Aegon AM is zelfs uitgesproken positief over high yield, zo blijkt uit het rapport Three factors favoring high yield. De analisten noemen 3 redenen voor hun optimisme:

1. Aantrekkelijk geprijsd

Ten eerste is er na de correctie in de eerste maanden van dit jaar reden om optimistisch te zijn over de prijzen. Zo is de spread ten opzichte van obligaties met hoge kredietratings sterk opgelopen. Nominaal ligt de rente wereldwijd voor high yield nu rond de 6%, waarmee in ieder geval de inflatie verslagen kan worden.

Volgens Aegon AM zijn de koersniveaus nog niet zo aantrekkelijk als in maart/april 2020, maar dat neemt niet weg dat er volop mogelijkheden zijn om gunstig in te stappen.

2. Weinig faillissementen

Lage prijzen en hoge rentevergoedingen zeggen weinig als blijkt dat bedrijven hun leningen niet kunnen terugbetalen. High yield obligaties zijn niet voor niets high yield.

Maar Aegon AM is niet bang voor een golf bedrijfsfaillissementen. De vermogensbeheerder wijst op het feit dat veel bedrijven weer draaien als vanouds. De stijging van schulden is tot stilstand gekomen en de cashflows stijgen, wat leidt tot een betere solvabiliteit en hogere ratings van kredietbeoordelingsbureaus zoals Moody’s en S&P.

3. Outperformance bij stijgende rente

Tenslotte doen high yield bedrijfsobligaties het meestal goed in tijden dat centrale banken de rente verhogen. De kans is groot dat dit in grote delen van de wereld het geval is.

Zo heeft de Federal Reserve net voor het eerst in 3 jaar de rente verhoogd en voorspeld dat er nog zes volgen. De Bank of England is al wat langer bezig met renteverhogingen, net zoals centrale banken in Oost-Europa. Uitzonderingen zijn de Eurozone, Japan en Australië, maar ook die muntunies hebben een krapper monetair beleid aangekondigd.

Gebruikmaken van volatiliteit

Waar beleggers voorlopig nog niet van af zijn, is de hoge volatiliteit. De onrust op financiële markten heeft door de Oekraïnecrisis nog een extra boost gekregen. Voor beleggers is dat over het algemeen niet fijn, maar het biedt wel een groot voordeel. Hoe hoger de volatiliteit des te groter is de kans op marktimperfecties, waar actieve beleggers zoals Aegon AM hun voordeel mee kunnen doen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie