Nieuws

Wapens blijken duurzaam en sociaal

Knalgroene ESG-fondsen hebben de afgelopen maand geprofiteerd van stijgende defensieaandelen, maar is dat niet in strijd met de S van sociaal verantwoord beleggen?

Mag er van ESG-fondsen verwacht worden dat aandelen uit de defensie-industrie vermeden worden? Op basis van het sociaal verantwoorde karakter van ESG-fondsen zou je zeggen van wel, maar de waarheid is een andere, zo blijkt uit een analyse Citywire.

Citywire heeft data van Morningstar geanalyseerd en daaruit blijkt dat op 31 december 2021 ongeveer een derde van de 4.880 Europese ESG-fondsen beleggingen had in de wapenindustrie.

Het gaat daarbij om zogenoemde Artikel 8 en 9 fondsen, gecertificeerd door de EU binnen de Sustainable Finance Disclosure Regelgeving (SFDR).

Straaljagers, drones en raketten

Aandelen waar relatief veel in wordt belegd zijn onder andere Safran (militaire software en elektronica), Airbus Group (straaljagers, drones en satellieten), BAE Systems (straaljagers, drones, fregatten, onderzeeërs en meer) en Thales Group (raketten, geweren, radarsystemen en ammunitie).

Al deze bedrijven zijn in het verleden wel eens bekritiseerd vanwege discutabele deals. Wapensystemen van Airbus, BAE Systems en Thales zijn bijvoorbeeld gebruikt tijdens oorlogsactiviteiten van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in Jemen. 

Daarnaast zijn ook bedrijven populair die onderdelen produceren voor de defensie-industrie. Voorbeelden hiervan zijn Honeywell International, Moog, Booz Allen Hamilton en Rolls-Royce.

Van geen kwaad bewust

Een aantal van de door Citywire benaderde vermogensbeheerders zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Een woordvoerder van Black Rock zegt bijvoorbeeld dat fondsen als Booz Allen Hamilton, Moog, Rolls-Royce en Science Applications International Corporation niet in strijd zijn met het uitsluitingsbeleid van het bedrijf voor controversiële wapens. 

Voor Credit Suisse geldt hetzelfde. Een woordvoerder van BNP Asset Management stelt dat bedrijven die bijdragen aan de veiligheid van NAVO-landen belegbaar blijven. Daaronder vallen ook kernwapens.

Onduidelijke richtlijn

Volgens ESG-researcher Nisha Long van Citywire geeft het aan dat de richtlijnen voor ESG-fondsen nog altijd multi-interpreteerbaar zijn.

Voor beleggers in ESG-fondsen pakt de blootstelling aan wapenbedrijven in financieel opzicht overigens niet slecht uit. BAE Systems staat bijvoorbeeld dit jaar - mede door de oorlog in Oekraïne - op een winst van 35%. De Thales Group heeft zelfs meer dan 50% winst geboekt.

Airbus en Safran zijn daarentegen minder gelukkig. Airbus staat voor het jaar op een verlies van 10%, wat vooral komt door corona en het gedaalde aantal vliegbewegingen.

ESG-fondsen zijn weinig groen

ESG-fondsen worden overigens niet alleen bekritiseerd vanwege de betrokkenheid bij defensiebedrijven. Wat ook vaak als probleem wordt gezien, is dat ESG-fondsen nauwelijks in groene activiteiten beleggen zoals windmolenparken, zonnepanelen, biomassa of waterkrachtcentrales. 

Het duurzame technologieplatform Clarity AI kwam onlangs tot de conclusie dat gemiddeld slechts 3,9% van het beheerd vermogen wordt belegd in groene activiteiten.

Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat conventionele (fossiele) energiebedrijven verboden terrein zijn, terwijl dat vaak de grootste investeerders zijn in groene energie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie