Nieuws

Hoe krijgt de techsector zijn mojo terug?

Voor de technologiesector moet het macro-economisch klimaat veranderen; weg van hoge inflatie, hoge groei en een stijgende rente. Een korte recessie kan helpen.

Wat moet er gebeuren zodat technologieaandelen hun aantrekkingskracht terugkrijgen? Dat is de vraag die Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management behandelt in zijn laatste column Is a recession bullish for tech stocks?

Carlson denkt dat een stevige recessie op de lange duur gunstig uit zal pakken voor de techsector.

Bearmarkt

Dat het klimaat voor Amerikaanse technologie-aandelen slecht is, blijkt uit de sterke daling van de Nasdaq 100-index, die vanaf het hoogtepunt al meer dan 20% heeft ingeleverd.

Een belangrijke reden voor de negatieve stemming is de macro-economische situatie. Carlson: “Hoge inflatie, hoge nominale economische groei en een stijgende rente zijn historisch gezien in het voordeel van waarde-aandelen en toxisch voor tech.”

De Fed

Voor technologieaandelen zou het dus goed zijn als dat klimaat verandert. Een manier is als de Federal Reserve stevig op de monetaire rem trapt om de inflatie onder controle te krijgen. Dat is negatief voor de economie en kan zelfs leiden tot een recessie.

Aanvankelijk is dat voor alle aandelen ongunstig, maar op termijn kan het goed uitpakken voor de technologiesector.

Tijdens een recessie zit het er namelijk dik in dat de rente weer gaat dalen. Als vervolgens ook de groei terugkomt, ontstaan de ideale omstandigheden voor tech, bestaande uit lage inflatie, een lage rente en lage groei.

Weging

De vraag is natuurlijk wanneer het zover is. Is de Fed bereid hard in te grijpen om de inflatie te bestrijden? En wanneer komt dan de recessie? 

Voor de beurs zou een turn around in ieder geval belangrijk zijn omdat techaandelen nu veel zwaarder wegen dan tijdens eerdere beurscorrecties deze eeuw. 

Carlson haalt de internetluchtbel uit 2000 er nog een keer bij. De technologieaandelen kregen toen een ongemeen harde dreun en verloren als groep 80% van hun waarde. Dat was toen een bedrag van vijf biljoen dollar.

Nu is de Nasdaq 20% gedaald en is het waardeverlies even groot. Dat geeft aan hoeveel zwaarder de techsector nu weegt in verhouding met toen. 

Big tech

Dat blijkt ook uit de weging in de S&P 500. Het enige fonds uit de top 10 van 2000 dat er nog steeds in zit, is Microsoft. De rest is allemaal nieuw en het merendeel zijn namen zoals Apple, Tesla, Amazon, Nvidia en Alphabet.

De S&P bestaat inmiddels voor meer dan een kwart uit pure technologiebedrijven. Dat is nog los van Facebook, Google en Netflix (communicatiesector) en Amazon (detailhandel). De technologiesector in brede zin gaat al snel richting de 50%.

Veel beleggers zullen daarom hunkeren naar het moment dat die aandelen het weer goed doen. Maar dan moeten we dus eerst af van de torenhoge inflatie en stijgende rente.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie