Nieuws

Contrair op China

De CIO van T Rowe Price noemt de Chinese beurs zeldzaam goedkoop. Paniekverkopen en capitulatie nodigen uit tot een contraire strategie.

Beleggen in China en Hongkong is momenteel niks voor zwakke zenuwen. De Hang Seng-index begon deze week bijvoorbeeld met verliezen van meer dan 5% op maandag en dinsdag, terwijl de Hongkongse beursgraadmeter woensdag met ruim 9% pluste. Gisteren was er een enorm herstel.

Al met al is het sentiment toch negatief. In een jaar tijd heeft de index bijna een derde van zijn waarde verloren. De Chinese indices van Shenzen en Shanghai doen het niet veel beter. De techsector - met daarin aandelen als Alibaba, Baidu, JD.com en Tencent - is als groep zelfs meer dan 50% gedaald.

Nieuwe lockdowns

Volgens Justin Thomson, de Chief Investment Officer van T Rowe Price, zijn er tekenen van paniek en capitulatie onder beleggers, wat een contraire strategie juist interessant maakt. Dat zegt hij in een interview met Citywire.

Justin Thomson van T. Rowe Price

Er zijn meerdere redenen voor het slechte sentiment. Sommige bestaan al langer, andere zijn meer recent. Zo ontstond er deze week veel onrust vanwege een uitbraak van het coronavirus in het financiële centrum Shenzen, de buurstad van Hongkong.

Er zijn signalen dat de toezichthouders de technologiesector met nieuwe regels wil bestoken. Het gaat dan met name om datamanagement. De Amerikaanse SEC eist meer transparantie van de op Wall Street genoteerde fondsen en Tencent ligt onder vuur vanwege vermeende witwaspraktijken.

Zakenbank JP Morgan ging daarom eerder deze week al zover om Chinese techbedrijven onbelegbaar te noemen.

Onbelegbaar

Al het negatieve nieuws maakt Thomson alleen maar positiever. Het is misschien wel een once-in-a-lifetime kans. “Vooral technologieaandelen zijn erg goedkoop.”

Thomson wijst daarbij ook op de economische groei die dit jaar volgens de Chinese regering uitkomt op meer dan 5%. Dat is volgens hem ambitieus, maar haalbaar, als de centrale bank het monetaire beleid verruimt. “Dat is gunstig voor aandelen.”

Sancties

Dat neemt niet weg dat er veel onzekerheden zijn. Naast de bovengenoemde geldt dat ook voor de Oekraïnecrisis, waarvan nog onduidelijk is of China bestraft wordt voor de steun aan Rusland. “Het gevaar van sancties houdt veel beleggers tegen om actief te worden in China.”  

Thomson is zeker niet de enige die vindt dat Chinese aandelen de moeite waard zijn om vast te houden. Op de korte termijn is er het gevaar van "grijpen in een vallend mes", maar de lange termijn ziet er gewoon goed uit. Aldus Thomson.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie