Nieuws

Stagflatie slecht voor aandelen en obligaties

Steeds meer economen vrezen een fase van lage economische groei en hoge inflatie. Een horrorscenario voor aandelen en obligaties. Slechts enkele inflatiehedges bieden uitkomst.

Steeds meer economen waarschuwen voor een combinatie van hoge inflatie en negatieve of lage economische groei. De laatste keer dat de westerse wereld een dergelijke fase van stagflatie meemaakte, was gedurende de jaren zeventig. Ook toen waren hoge energieprijzen een belangrijke oorzaak, naast een loonprijsspiraal.

Volgens een reeks analisten geïnterviewd door Citywire zou stagflatie een zware tol eisen van huishoudens en de beurs.

Het is al begonnen

Fondsmanager Stephen Liu van het Blue Whale Growth fonds vindt dat het Verenigd Koninkrijk er al middenin zit. Het is alleen de vraag of een echte recessie voorkomen kan worden.

Hij wijst niet alleen op de Oekraïnecrisis en de hoge prijzen voor fossiele brandstoffen. Daar komen nog een aantal andere problemen bij die sinds Covid-19 zijn verergerd zoals vergrijzing, deglobalisering en een stagnerende productiviteit.

"Alles bij elkaar staat de wereld er post-corona slechter voor dan voor de pandemie"

Slechte inflatie

Yiu maakt een onderscheid tussen goede en slechte inflatie. Goede inflatie is als de lonen stijgen in lijn met de productiviteit. Maar als de lonen stijgen vanwege hogere energie- en grondstoffenprijzen, dan gaat dat ten koste van producenten in bijvoorbeeld het VK. Er komt een kapitaalstroom op gang van Europa naar olieproducerende landen. 

Dan Cartridge van vermogensbeheerder Hawksmoor waarschuwt dat periodes met stagflatie over het algemeen zeer negatief zijn voor aandelen en obligaties. Vaak is een positief nominaal rendement nog wel mogelijk, maar in reële termen (na aftrek van inflatie) blijft er niks over.

Groeiaandelen

Typisch voor een periode met stagflatie is dat de omzetten van bedrijven onder druk komen te staan, terwijl de kosten stijgen. De winstmarges nemen dus af. Beleggers zijn tegelijkertijd minder snel bereid risico te nemen. Dat gaat ten koste van groeifondsen met hoge koerswinstverhoudingen.

Hetzelfde geldt min of meer voor obligaties. De rente op obligaties met lage kredietwaarderingen loopt normaalgesproken meer op dan de rente voor high-grade obligaties. In beide gevallen zorgt de inflatie voor een stevige demper op de reële inkomsten.

Pricing power

Gelukkig zijn er manieren voor beleggers om de schade beperkt te houden. Cash is met de hoge inflatie geen optie, maar wat wel een alternatief is, zijn bedrijven die de hogere grondstoffen- en loonkosten kunnen doorberekenen aan de klant.

Yiu belegt bijvoorbeeld in Microsoft omdat hun software voor veel ondernemers zo belangrijk is dat ze bereid zijn meer te betalen, ook als het financieel minder gaat. Voor een bedrijf als Unilever is het alweer een stuk lastiger omdat consumenten alternatieven hebben.

Andere alternatieven zijn klassieke inflatiehedges zoals goud, grondstoffen en vastgoed. Commerciële huren zijn bijvoorbeeld vaak direct gekoppeld aan de inflatie.

Freddie Lait van het Latitude Horizon fonds verhoogt zijn exposure naar Treasury inflation-protected securities (TIPS). Het is nu nog vooral korte duration, maar een langere duration kan aantrekkelijk zijn als de inflatieverwachtingen toenemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen