Nieuws

Stagflatie is goed voor goud

De Russische invasie heeft de kans op een recessie met hoge inflatie vergroot. Voor aandelen is dat een slechte zaak. Goud daarentegen kan profiteren.

De Russische inval in Oekraïne zorgt niet alleen voor menselijk leed, het heeft ook grote gevolgen voor de inflatie en economische groei. In het ergste geval stevenen we volgens Sean Markowicz af op een periode met stagflatie. De beleggingsstrateeg van vermogensbeheerder Schroders denkt dat dit grote consequenties zal hebben voor de portefeuille.

Markowicz is op zoek gegaan naar vergelijkbare situaties met hoge inflatie in de afgelopen 35 jaar. Hij maakt onderscheid tussen fases van herstel, expansie, vertraging en recessie. Vervolgens heeft hij gekeken hoe verschillende asset classes het gedurende die perioden hebben gedaan.

Sean Markowicz

Goud en grondstoffen

Wat gelijk opvalt, is dat grondstoffen en goud het uitstekend doen in fases met hoge inflatie en economische groeivertraging. Grondstoffen leverden een gemiddeld rendement op van +16,7% en goud +19,3%.

Dat is volgens Markowicz niet zo gek. Goud eist onder dergelijke omstandigheden zijn traditionele rol van safe haven op, terwijl grondstoffen het bijna altijd goed doen als de inflatie hoog is. De hoge grondstoffenprijzen zorgen vervolgens zelf voor extra vertraging van de economie.

Met de oorlog in Oekraïne en de hoge prijzen van energie en andere grondstoffen, zou dat dit jaar best van toepassing kunnen zijn.

Aandelen, spaargeld en obligaties

Voor aandelen is de fase van vertraging een stuk minder positief (gemiddeld -0,6%). Ook dat is verklaarbaar. Bedrijven krijgen immers te maken met stijgende kosten van grondstoffen en lonen, wat ten koste gaat van de winstgevendheid. 

Spaargeld is evenmin aan te bevelen (-0,2%), met als uitzondering hoogstens spaardeposito's waarbij geld voor een langere tijd wordt weggezet. Soms weegt de rente dan op tegen de inflatie.

Obligaties hebben het historisch gezien beter gedaan (+6.4%), maar Markowicz betwijfelt of dat dit keer weer het geval zal zijn. In theorie profiteren obligaties weliswaar van economische stagnatie als centrale banken de teugels monetair laten vieren. Bij de huidige hoge inflatie is de beweegruimte van centrale banken echter gering. Of er toch een positief rendement kan worden gerealiseerd, hangt waarschijnlijk voor een groot deel af van de gekozen duration en het aanvangsrendement.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Goudprijs stijgt

Feitelijk reageren de markten nu al alsof we in een business cycle zitten met hoge inflatie, zegt Markowicz. Vorig jaar – in de expansiefase - deden aandelen het uitstekend, net als grondstoffen. Goud lag toen slecht in de markt. Dit jaar zijn tot nu toe grondstoffen en goud de outperformers, terwijl de wereldwijde economische groei stagneert.

Centrale banken zitten ondertussen met een dilemma. Van de ene kant moeten ze iets ondernemen tegen de torenhoge inflatie. Van de andere kant willen ze de rente niet te snel optillen, anders riskeren ze een recessie. 

Overigens, als de geschiedenis zich herhaalt, zou dat laatste voor aandelen een drama zijn, want de combinatie van hoge inflatie en recessie voorspelde in het verleden weinig goeds. Goud was ook dan de beste optie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie