Nieuws

Rendement terug naar normaal

Barry Ritholtz bereidt beleggers voor op lagere rendementen. Niet 13% per jaar meer in de VS, maar 8%. Ook niet slecht natuurlijk.

De wereld begon de zorgen over corona net een beetje van zich af te schudden of de volgende crisis begon. Na twee jaar van pandemie is het nu de oorlog in Oekraïne die voor angst en beven zorgt.

Toch maakt Barry Ritholtz van Ritholtz Wealth Management zich over de marktimpact niet zoveel zorgen, schrijft hij in zijn blog The Big Picture.

Los van Oekraïne en corona moeten beleggers wel beseffen dat het met de hoge rendementen van het laatste decennium - ongeveer 13% per jaar in de VS - niet eindeloos verder kan gaan.

Terug naar 8%

Het is volgens Ritholtz rationeel te verwachten dat we terugkeren naar een historisch gezien normaler rendement van rond de 8% per jaar.

Mensen moeten bovendien niet gek van opkijken als 2022 een jaar wordt met een negatief rendement of net boven nul.

Theoretisch zou de markt daarna echter weer de weg omhoog moeten vinden, als de rente normaliseert, de aanbodketens in balans komen, inflatie wegebt en corona eindelijk naar de achtergrond verdwijnt.

Barry Ritholtz

Een paar mojito’s te veel

In zijn column laat Ritholtz de laatste twee jaar nog een keer de revue passeren. Hij vertelt hoe hij een paar weken geleden na twee jaar eindelijk weer eens lekker op vakantie was, weg van alle zorgen, relaxen, nadenken en te veel mojito’s.

Bij terugkomst werd hij echter gelijk weer geconfronteerd met de realiteit van verplichte coronatests en 48 uur later begon de Russische inval in Oekraïne.

De eerste marktreactie was er een van shock, maar Ritholtz vraagt zich af hoe lang dat beklijft. Bovendien, wat is belangrijker,: dat de economie weer opengaat na twee jaar corona, of de Russische agressie in Oost-Europa?

Geen blijvend effect

Empirisch is het niet zo eenvoudig daar een antwoord op te geven. Er zijn maar een paar directe aanknopingspunten: de Russische annexatie van de Krim in 2014 en het begin en einde van de coronavarianten Delta en Omikron.

Als naast die gebeurtenissen een beursgrafiek wordt gelegd dan kunnen er bepaalde conclusies worden getrokken, zoals een flinke koersval na de Russische invasie met snel daarop een herstel.

Maar Ritholtz zegt dat uiteindelijk niet zoveel. Achteraf is het namelijk altijd makkelijk oordelen. Wat voor hem telt, is dat zowel de annexatie van de Krim als de belangrijke coronamomenten geen van allen een blijvend effect hadden.

Wat er de komende maanden gebeurt, weet Ritholtz ook niet. Hij hoopt vooral op een terugkeer naar een normaal bestaan. Voor wat de beurs betreft, durft hij geen kortetermijnverwachting af te geven, maar als hem gevraagd wordt naar een periode van jaren dan ziet hij absoluut meer zonnige dan regenachtige dagen in het verschiet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie