IOC-president Thomas Bach roemde na afloop de Winterspelen in Beijing als “werkelijk buitengewoon”. Het waren volgens hem prachtige Spelen en in sportief opzicht viel er ook weinig op aan te merken. Alles verliep vlotjes, de pistes waren wit, de ijsbaan glad en de bobbaan spectaculair. Maar in economisch opzicht was het een debacle.
Olympische Spelen gaan altijd gepaard met hoge kosten, maar ze leveren vaak ook veel inkomsten op in de vorm van toeristen en reclame voor het organiserende land. Maar met de keiharde Chinese aanpak van Covid-19 zat dat er dit keer niet in. Het werden Spelen met bijna geen toeschouwers en zonder financieel profijt.
Volgens Azië-expert Carlos Casanova (zie foto) van UBP is de economische malheur bij de Spelen exemplarisch voor heel China. Zo waren miljoenensteden als Xi’an en Ningbo in complete lockdown. Casanova verwacht dat de bbp-groei in het eerste kwartaal van 2022 mede daardoor is teruggezakt tot 3%, wat voor Chinese begrippen erg laag is.

Ergste achter de rug
Maar er is ook goed nieuws. De Chinese centrale bank heeft officieel aangekondigd dat het een meer stimulerende rol gaat spelen met een ruimer monetair beleid. De verwachting is dat dit ook gaat gelden voor de overheid als het partijcongres in maart achter de rug is. Verder zijn er redenen om aan te nemen dat ook in China coronaversoepelingen nabij zijn, wat voor extra activiteit kan zorgen.
Casanova verwacht daarom een opleving in de rest van het jaar en een gemiddelde groei over heel 2022 van 5%. Voor aandelen zou dat natuurlijk goed nieuws zijn.
Uitgangspositie
Maar de uitgangspositie is zoals gezegd niet goed. Lockdowns en beperkte reismogelijkheden laten hun sporen na. De dienstensector groeide in januari met het laagste tempo sinds vijf maanden, en februari ziet er nog slechter uit. Het ondernemersvertrouwen daalde flink, wat onder andere te zien was aan de inkoopmanagersindex (PMI) van 51,4 in januari, het laagste niveau sinds augustus.
"Lockdowns en beperkte reismogelijkheden laten hun sporen na"
Het aantal binnenlandse vluchten kelderde in december met 36% ten opzichte van een jaar eerder. Het normaal gesproken uitbundig gevierde Chinese nieuwjaar was dit jaar een dooie boel. Iedereen is het erover eens dat het toerisme pas zal opleven als de Covid-restricties worden opgeheven. In maart zal dat waarschijnlijk nog niet het geval zijn.
Van de binnenlandse consumptie komt ondertussen weinig hulp. Zo stagneren de detailhandelsomzetten en daalden tijdens het Chinese Nieuwjaar het aantal bioscoopbezoeken met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder.
Partijcongres
Casanova denkt dat in maart het dieptepunt wordt bereikt. Daarna gaat het weer de goede kant op. Een belangrijke katalysator zal het nationale partijcongres worden. China heeft de lang gekoesterde wens om in 2025 de status van een middeninkomensland te bereiken. Daarvoor is groei nodig en de overheid gaat daar ongetwijfeld een handje bij helpen.
Casanova verwacht dat het partijcongres onder leiding van president Xi Jinping een doelstelling voor de groei zal vastleggen van minimaal 5%. Om dat te bereiken, zullen waarschijnlijk de infrastructuuruitgaven worden verhoogd en komt er ook een “digitaal offensief". Denk aan investeringen in geavanceerde chips, kwantumcomputers, kunstmatige intelligentie en automatisering.
PBOC: van verkrapping naar verruiming
Verder zal ook de centrale bank een stimulerende factor worden. De PBOC stond het grootste deel van 2021 op de monetaire rem. Het beleid was gericht op afkoeling van de economie en het voorzichtig leeg laten lopen van de luchtbel op de vastgoedmarkt. Daar is de PBOC redelijk in geslaagd. Nu is het roer omgegooid en is het beleid gewijzigd van cross-cyclical adjustment naar counter-cyclical support.
De PBOC heeft in december een van zijn belangrijkste rentetarieven verlaagd. Verder zijn de eisen voor banken versoepeld met betrekking tot de aan te houden reserves. Het gevolg is 1,2 biljoen yuan (168 miljard euro) aan extra liquiditeit en meer nieuwe leningen aan het bedrijfsleven.
De inflatie is ondertussen een veel kleinere zorg dan in Europa of de VS. In december bedroeg de CPI (consumentenprijsindex) slechts 1,5%. Dat zal hoogstwaarschijnlijk oplopen door de hogere energieprijzen, maar niet zorgwekkend, denkt Casanova.
"In december bedroeg de Chinese inflatie slechts 1,5%"
Beleggers
Voor beleggers komen er daarmee na het armzalige 2021 betere tijden aan, zegt Casanova. Wat in het voordeel van Chinese aandelen spreekt, is dat ze relatief goedkoop zijn. De bedrijven in de Shanghai Composite-index hebben een gemiddelde koers-winstverhouding van 14,7. Dat is een stuk lager dan de k/w van 23 van bedrijven in de Amerikaanse S&P 500.
Ten tweede profiteren aandelen normaal gesproken altijd van hogere overheidsbestedingen en een ruimer monetair beleid. Daar komt bij dat de VS en Europa in een verkrappende monetaire fase zitten, wat een kapitaalstroom richting China op gang kan brengen.
"Aandelen profiteren normaal gesproken altijd van hogere overheidsbestedingen en een ruimer monetair beleid"
Ten slotte hebben de aandelenmarkten het afgelopen jaar negatief gereageerd op het strengere toezicht van de overheid. Met name technologieaandelen hadden hier last van. Casanova verwacht niet dat het toezicht in 2022 opeens minder streng wordt, maar het lijkt er wel op dat het meeste slechte nieuws in de koersen is verwerkt.
Op de hoede
Samenvattend is Casanova behoorlijk positief over Chinese aandelen. Maar de oorlogsdreiging in Oekraïne toont aan dat beleggers altijd op hun hoede moeten blijven.
Zo kan de Chinese relatie met de VS elk moment verslechteren, Covid-19 is nog niet helemaal verslagen, en er kunnen in de nasleep van Evergrande meer lijken uit de kasten van vastgoedontwikkelaars vallen.