Nieuws

ABS: Terug van weggeweest

NN Investment Partners prijst Asset Backed Securities vanwege de relatief hoge en variabele rente en een gunstig risicoprofiel aan als een goede aanvulling van de portefeuille.

Luchtvaartmaatschappijen in financiële nood, reisorganisaties, beleggers in leegstaande winkels en verlieslatende startups: het was de afgelopen jaren voor al dit soort bedrijven vrij eenvoudig een lening te krijgen tegen gunstige voorwaarden, ondanks hun slechte financiële situatie. Voor solide bedrijven was het helemaal spotgoedkoop om te lenen. Maar hoe lang blijft dat nog zo?

De hoge inflatie baart centrale banken steeds meer zorgen. Sommige zijn al overgegaan tot renteverhogingen. Dat geldt in Europa bijvoorbeeld voor het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië en Noorwegen. De Federal Reserve en de ECB bereiden beleggers nadrukkelijk voor op monetaire verkrapping.

Wat te doen in zo’n situatie? Institutionele beleggers willen vastrentende waarden in de portefeuille hebben, maar voor klassieke obligaties ziet het er niet goed uit als er wordt verkrapt.

Slechte naam

Bart Bakx van NN Investment Partners (NNIP) breekt een lans voor Asset Backed Securities (ABS). Dat is een marktsegment dat door de financiële crisis van 2008 een slechte naam heeft gekregen. Mortgage Backed Securities (MBS) worden gezien als mede-verantwoordelijk voor het ontstaan van een hypotheekbubbel in het eerste decennium van deze eeuw.

Maar dat was toen. Bakx vindt het tijd worden dat ABS weer een grotere positie krijgen in de portefeuille. De voordelen ten opzichte van klassieke obligaties zijn volgens hem gewoon te groot.

Variabale rente

Het belangrijkste voordeel is de variabele rente, waardoor ABS beter beschermd zijn tegen inflatie en renteverhogingen. Daarnaast zijn ze zeer divers. Zo zijn er ABS met als onderpand huizen, machines, tolinkomsten en bedrijventerreinen. De risico’s zijn hierdoor gespreid.

Het is ook een markt die snel groeit. Europa en de VS zaten in 2021 met 115 miljard euro zelfs op recordniveau.

Triple-A

Belangrijk voor de toekomst worden de credit ratings. Beleggers moeten ervan verzekerd zijn dat een lening met een AAA-rating ook echt van hoge kwaliteit is. Dat ging in de aanloop naar de kredietcrisis te vaak mis.

Bakx vertrouwt erop dat dit nu in orde is. In dat geval zorgen ABS voor een prettige diversificatie van de obligatieportefeuille, met een aantrekkelijke rentespread tegenover klassieke obligaties.

Daar komt nog eens bij dat er tegenwoordig ook groene ABS zijn, waardoor ook ESG-beleggers deze kunnen kopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie