Nieuws
Minder risico en hogere k/w met ESG-beleggen
Duurzame aandelen hebben de afgelopen jaren uitstekend gepresteerd. Ze bleken ook relatief veilig in tijden van marktturbulentie. Duur zijn ze wel. Dat is natuurlijk wel een nadeel.
Duurzame aandelen met een hoge ESG-score zijn over het algemeen veiliger, hebben een hogere koers-winstverhouding en zijn vaak te vinden in de hoek van de groeiaandelen. Aandelen met een lage ESG-score hebben daarentegen als voordeel dat ze meer direct rendement opleveren. Deze aandelen zijn vaker te vinden in de hoek van de waarde- of value-aandelen.
Dat stelt beursanalist Larry Swedroe in zijn column Green Stocks Have Lower Returns but Less Risk.
Amerikaans studie
Swedroe baseert zich onder andere op een grote Amerikaans studie van James Xiong over de periode 2009-2019. Xiong komt tot de volgende conclusies:
- Aandelen uit de energiesector leverden op basis van hun lage ESG-score's gemiddeld genomen de hoogste risico's op, terwijl vastgoedaandelen dankzij hun hoge ESG-score het minst riskant waren.
- De ESG-scores van bedrijven waren gedurende de periode van tien jaar relatief stabiel.
- Duurzame aandelen met een laag ESG-risico hadden meestal een hogere verhouding tussen koers en boekwaarde (price-to-book) dan aandelen met een hoog ESG-risico.
- Duurzame aandelen waren gemiddeld genomen winstgevender.
- Duurzame aandelen leverden over de bekeken periode een hoger totaal rendement op en bleken beter bestand tegen koerscorrecties.
- De cijfers zijn gedurende de onderzoeksperiode wel sterk beïnvloed door de energiesector die het slecht deed en de allerhoogste ESG-risico’s met zich meebrengt. Als energie buiten beschouwing wordt gelaten dan was de outperformance van groene aandelen een stuk kleiner.
Op weg naar evenwicht
Voor duurzame beleggers zijn dit uiteraard gunstige uitkomsten. Het bevestigt ook eerder onderzoek, zegt Swedroe, en het verklaart mede waarom duurzame beleggingsfondsen en ETF’s zo populair waren de laatste jaren. Dat komt dus niet alleen door ethische principes, maar ook omdat het financieel aantrekkelijk was.
Er is wel volgens Swedroe wel een kanttekening te plaatsen. Het hogere ESG-risico van bijvoorbeeld energie- of tabaksaandelen leidt tot steeds lagere koerswinstverhoudingen. Het is voor deze bedrijven dus relatief duur om kapitaal op te halen. Bij duurzame aandelen is er een tegengestelde beweging.
Maar ergens wordt er een nieuw evenwicht bereikt waarbij de koerswinstverhouding of obligatiekoersen van “zondige” bedrijven bijna niet verder meer kunnen zakken, vanwege het hoge directe rendement (dividend of rente).
Er zijn met andere woorden verschillende tegengestelde krachten aan het werk. Toch houdt Swedroe het erbij dat groene ESG-aandelen op de lange termijn meer opleveren. Dat komt niet alleen doordat ze op milieugebied beter scoren, maar ook door een beter risicomanagement op andere terreinen.