Nieuws

Tien jaar lijden met Warren B.

Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, bleef de laatste 10 jaar ver achter bij de S&P 500. Dat is geen reden het beleggingsvehikel af te schrijven. Op de lange termijn verslaat Buffett de S&P nog altijd met gemak.

Heeft Warren Buffett zijn magic touch verloren? Berkshire Hathaway heeft het in het decennium 2010-2020 niet slecht gedaan met een rendement van 355%, maar het was wel veel minder dan de S&P 500-index die uitkwam op 443%. Een underperformance van bijna 90% dus. Geen aanbeveling voor de maestro. Is Buffett met zijn 91 jaar het gevoel voor de markt kwijtgeraakt? Zijn kompaan Charlie Munger is overigens inmiddels 98.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het is maar net hoe er naar gekeken wordt, zegt financieel adviseur Blair duQuesnay van Ritholtz Wealth Management. Zij wijst erop dat Buffett al eens eerder is afgeschreven, eind jaren 90, toen iedereen het had over een New Economy, waar een fossiel als Buffett geen verstand van zou hebben.

Tussen 1996 en 2000 steeg Berkshire Hathaway 57% in waarde, maar het was niks in vergelijk met de S&P die 143% won. Het verschil zat hem in de groeiaandelen, waar Buffett er duidelijk minder van had.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

20% rendement op lange termijn

We weten allemaal hoe dat is afgelopen. IT-aandelen kelderden in de jaren erna met tientallen procenten. Voor de Nasdaq zou het tot 2015 duren voor het oude hoogtepunt van 2000 werd overtroffen. En wat deed Berkshire? Die kachelde lekker door. Tussen 2000 en 2010 steeg het aandeel Berkshire met bijna 80%. De S&P verloor bijna 10%. Buffett was opeens weer de koning.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Feit is dat Buffett en zijn vriend Charlie Munger met investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway een trackrecord hebben van meer dan 50 jaar. Het bedrijf bestaat al langer, maar was eerst een textielbedrijf.

Gedurende die periode hebben ze gemiddeld 20% rendement gehaald per jaar. Daar kan de S&P in geen velden of wegen aan tippen. De S&P komt niet verder dan een gemiddelde van 10%.

Geen garantie voor de toekomst

Het geeft volgens DuQuesnay aan dat er op de korte termijn en middellange termijn grote verschillen zijn tussen strategieën. De ene keer werkt het een, de andere keer het ander. 

“What worked yesterday is likely to be out of favor tomorrow. And neither of these things means it is a good or a bad investment strategy.”

DuQuesnay vindt de strategie van een fondsbeheerder belangrijker dan het rendement de laatste paar jaar. 

Volgens haar is het voor een belegger vooral belangrijk om te kiezen voor strategieën waar hij in gelooft en waar hij ook in slechte tijden achter kan blijven staan. Buffett heeft aangetoond dat dit werkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen