Nieuws

Vietnamese aandelen en Amerikaanse linkers op één

Detlef Glow van Lipper Refinitiv presenteert de best en slechtst presterende beleggingen van 2021. Klein tipje van de sluier: beleggen buiten de EU leverde meer én minder op.

Het rendement op obligaties wordt voor een belangrijk deel bepaald door wisselkoerseffecten. Dat was ook in 2021 het geval. Het is de reden dat veel Nederlandse obligatiebeleggers niet buiten de eurozone beleggen of alle valutarisico's afdekken. Maar ja, afdekken kost ook weer geld, en in de huidige tijd van lage rentes blijft er dan nog minder potentieel rendement over.

Een voorbeeld dat valutabewegingen de obligatierendementen stevig kunnen bewegen, bewijst de markt van wereldwijde high yield obligaties in 2021. Het maakte nogal uit met welke valuta die werd aangevlogen. Wereldwijde high yield in Britse pond (+10,57%) was de op een na best presterende Lipper Europese obligatieklasse, terwijl wereldwijde high yield in Japanse yen  (-6,12%) de op twee na slechtst presterende peer group was.

Eurobeleggers in Turkse schuld, die de valutacomponent niet habben afgedekt, hebben een afgrijselijk jaar achter de rug. Of gaat de Turkse staat failliet? Enfin, hier zijn de tien beste en slechtst presterende obligatiecategorieën van vorig jaar.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat betreft aandelen houden de best en slechtst presterende beurzen zich veelal in de exotische hoek op. Dat was ook in 2021 het geval. De Top 3 bestaat uit aandelen Vietnam (+60,8%), aandelen Verenigde Arabische Emiraten (+52,3%) en Indiase small- en midcapaandelen (+48,9%). Opmerkelijk is de bijzonder sterke prestatie van Amerikaans vastgoed en de klassieke energiesector.

Grote verliezers? Daarvoor moeten we wederom naar Turkije. Turkse aandelen daalden gemiddeld 19,9% in (euro)waarde. Ook Braziliaanse aandelen (-17%) presteerden beroerd, maar dat had weinig te maken met onderliggende valuta-ontwikkelingen. Bij de Top 10 van verliezers is de zwakke gang van zaken op de Chinese beurzen duidelijk zichtbaar. Krijgen we dit jaar de Chinese ommekeer?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen