Nieuws

Geen vallende messen vangen aub

Het sentiment is gekeerd. Sommige groeiaandelen zijn al tientallen procenten gekelderd. Michael Batnick adviseert beleggers de vingers voorlopig niet te branden aan deze aandelen. Zijn advies is wachten, wachten en nog eens wachten.

Het huidige beursklimaat heeft wat weg van het barsten van de internetluchtbel begin deze eeuw. Die beurscorrectie begon met een paar ICT-bedrijven en eindigde met een hele sector in vrije val.

Daar waren destijds bedrijven bij die volkomen terecht werden afgestraft. Bij andere bedrijven was dat minder duidelijk. Soms was het achteraf zelfs zwaar overdreven. Denk bijvoorbeeld aan het aandeel Amazon dat terugviel van boven de 100 dollar tot onder de zes dollar. Amazon staat nu op iets minder dan 3.200 dollar.

Maar is dat reden om nu in afgestrafte aandelen als Zoom, Robinhood of Peloton te stappen? Michael Batnick, fondsbeheerder bij Ritholtz Wealth Management, raadt het af, omdat het ongelofelijk moeilijk te timen is wanneer de bodem is bereikt. Het is bovendien ongewis welke bedrijven het voorbeeld van Amazon volgen en welke die van World Online, rechtstreeks het ravijn in.

Sterke maag

Batnick wijst op een bekende uitspraak van de belegger David Einhorn die ooit grapte: “Hoe noem je een aandeel dat 90% van zijn waarde is kwijtgeraakt? Dat is een aandeel dat eerst 80% verloor en daarna is gehalveerd.”

Einhorn wilde daarmee zeggen dat bodemvissers een hele sterke maag moeten hebben.

ARK Innovation

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat in vrije val is geraakt, is ARK Innovation, het fonds van Cathie Wood dat in allerlei groeiaandelen belegt, uiteenlopend van Tesla tot Zoom, Coinbase en Roku.

ARK vloog van ongeveer 38 dollar in 2020 naar 160 dollar in februari 2021. Daarna ging het schoksgewijs bergafwaarts, tot iets boven de 84 dollar gisteren. Tijd om in te stappen, of beter afwachten om te zien of er een tweede halvering komt?

Geen slechte bedrijfsresultaten

Dat koerscorrecties lang niet altijd te maken hebben met slechte bedrijfsresultaten blijkt uit het voorbeeld van Zoom. Toen dit aandeel naar de beurs werd gebracht, was ExxonMobil 21 keer zoveel waard. Ruim een jaar later - geholpen door corona - waren de rollen omgedraaid en had Zoom een hogere beurswaarde dan de  energiegigant, terwijl ExxonMobil veel meer omzet en winst maakt.

Te veel van het goede? Waarschijnlijk wel, want Zoom heeft sindsdien 70% van zijn marktwaarde verloren. De verhouding tussen koers en omzet per aandeel zakte terug van 120 naar veertien. Toch viel de omzet zeker niet tegen. Die lag in het gebroken boekjaar 2021 325% boven dat in 2020. Voor 2022 wordt een verdere stijging verwacht.

Koers/omzet

Nu instappen? Misschien, maar met een price-to-sales ratio (P/S) van veertien is Zoom nog altijd erg duur. Het is bovendien onbekend wat er na corona gaat gebeuren met het video-vergaderen. En is de concurrentie niet veel te sterk?

Bij ARK Innovation kan hetzelfde gezegd worden. De p/s-ratio is gedaald van 33 in februari 2020 naar ongeveer 10. Is dat het dieptepunt? Who knows? Even ter vergelijk, een van de grootste autoconcerns ter wereld, Volkswagen, heeft een p/s-ratio van maar 0,5. Apple zit er met 7,8 tussenin. Het zegt volgens Batnick allemaal niet zo veel.

Sherlock Holmes 

Volgens Batnick valt de koerscorrectie van aandelen als ARK, Zoom en Robinhood slechts voor een klein deel te verklaren door hun bedrijfsresultaten. Maar wat dan wel?

“Daar hoef je geen Sherlock Holmes voor te zijn”, zegt Batnick. Het grote verschil wordt gemaakt door de rente- en inflatieverwachtingen die het afgelopen jaar schoksgewijs zijn opgelopen. Groeiaandelen zijn volgens Batnick altijd gevoelig voor de renteontwikkeling. Het zou gek zijn als dat nu anders was.

Wachten

Wat moeten beleggers doen? Eén mogelijk advies is volgens Batnick een klassieke stop-loss-strategie. Verkoop een aandeel als het verlies oploopt tot bijvoorbeeld meer dan 20%. Of leg de aandelen voor een paar jaar opzij en maal niet om de verliezen tussendoor.

Een tweede mogelijkheid, die hij prefereert, is wachten. Wacht tot een aandeel over een langere periode niet meer daalt. Dat kan een gunstig koopmoment zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie