Nieuws

Cybercriminelen jagen inflatie verder op

Er worden de komende jaren honderden miljarden uitgetrokken om de kosten van cyberaanvallen te beperken. Dat zal leiden tot extra inflatie, zo verwacht J.P. Morgan AM.

J.P. Morgan Asset & Wealth Management gaat in zijn Eye on the Market Outlook 2022 uitgebreid in op alle inflatieaanjagers van 2022. De oorzaken lopen uiteen van de ingewikkelde energietransitie tot hogere begrotingstekorten, arbeidsmarkttekorten, goederentekorten en minder migratie.

Een nog onderbelichte factor is volgens de assetmanager het groeiende belang van het beschermen van digitale data. “Cybercriminaliteit is een deprimerende en nihilistische uiting van de menselijke natuur en het herinnert ons eraan dat vooruitgang altijd gepaard gaat met hoge kosten”, schrijft Michael Cembalest, voorzitter van de afdeling Market and Investment Strategy bij J.P. Morgan AM.

Log4Shell

“Bijna elke maand lezen we over nieuwe inbreuken op de databescherming”, aldus Cembalest, die vervolgens in het rapport een aantal prominente voorbeelden uit 2021 opsomt.

Waarschijnlijk de ergste en tevens een van de laatste was Log4Shell een programma dat in november gevonden is. Log4j wordt gebruikt door duizenden bedrijven, waaronder Apple en het populaire computerspel Minecraft.

De potentiële schade van dit soort "malware" is enorm en cybercriminelen zijn vaak meedogenloos. Elk bedrijf loopt gevaar in aanraking te komen met gijzelsoftware. De opsporing wordt bovendien extra bemoeilijkt doordat criminelen vaak gedekt worden door landen zoals bijvoorbeeld Rusland en Noord-Korea.

Maar de databeveiligers zitten natuurlijk ook niet stil. Het is een digitale wapenwedloop die volgens Cembalest ongelofelijk veel geld kost.

Enorme schadegroei

JP Morgan verwacht dat de uitgaven aan cybersecurity stijgen van 140 miljard dollar in 2021 tot 180 miljard dollar in 2024. De schade van cybercriminaliteit lopen ondertussen op van 6000 miljard dollar naar 10.500 miljard dollar in 2025. 

Het aantal banen in cybersecurity stijgt met 89%. Vooral de cloud moet beter beschermd worden. De pandemie en het thuiswerken hebben de situatie volgens Cembalest verscherpt omdat er meer gebruik gemaakt wordt van slecht beveiligde homecomputers.

Hogere prijzen

Wat heeft dat te maken met inflatie? Het antwoord daarop is heel simpel. Als bedrijven meer moeten uitgeven aan digitale beveiliging, dan leidt dat bijna automatisch tot hogere prijzen voor consumenten. Daar komt bij dat particulieren zelf ook meer moeten uitgeven aan beveiliging.

Een sector waar cybersecurity nu al een grote rol speelt, is de online handel. Bij de energiesector staat het echter nog in de kinderschoenen.

Volgens JP Morgan wordt het een grote uitdaging om de slimme elektriciteitsnetwerken van de toekomst te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het belang is groot want black-outs zijn zeer kostbaar.

De beurs

Gezien deze ontwikkelingen is het geen wonder dat cybersecuritybedrijven het de laatste jaren uitstekend doen op de beurs. Toch is Cembalest voorzichtig met het geven van koopaanbevelingen.

Het vervelende is dat de sector duur is en dat er naast grote winnaars ook grote verliezers zijn. Voorspellingen maken over de toekomst is volgens hem daarom lastig.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie