Nieuws

Nieuw! Meer rising stars dan fallen angels

Heel veel positiefs valt er volgens Columbia Threadneedle niet te melden over de vooruitzichten van de obligatiemarkt. Obligaties van bedrijven die in 2022 een upgrade krijgen, vormen de grote uitzondering.

De obligatiemarkt heeft een wisselvallig 2021 achter de rug. Het goede nieuws was dat de wereldeconomie zich heeft hersteld van de recessie in 2020. Dat betekent dat bedrijven konden werken aan een betere solvabiliteit, wat voor bedrijfsobligaties gunstig is.

Minder positief is de langzaam oplopende rentes die vooral voor staatsobligaties slecht uitpakten.

2021 was een jaar van herstel. Wordt 2022 het jaar van echte bloei? Hoe lang houdt die fase vervolgens aan?

Centrale banken minder actief

Het zijn vragen die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn omdat de pandemie blijft zorgen voor onzekerheid en centrale banken zich nog altijd intensief met de economie bemoeien.

Gene Tannuzzo van Columbia Threadneedle Investments verwacht dat er vooral wat dat laatste betreft veel gaat veranderen in 2022. Hij denkt dat veel landen in een economische bloeifase terechtkomen met een krappe arbeidsmarkt. Daar horen centrale banken bij die meer op de monetaire rem trappen.

Voor obligatiebeleggers zitten daar een paar vervelende kanten aan en één positieve.

Rising stars

Het goede nieuws is dat na een periode met veel downgrades van credit ratings – vooral in 2020 - er in 2022 juist veel upgrades te verwachten zijn. Tannuzzo spreekt van een periode met rising stars in plaats van fallen angels. Veel high yield-obligaties kunnen investment grade worden.

Bedrijven die bijvoorbeeld van een rating van BB- naar BBB gaan, komen opeens weer in het vizier van institutionele beleggers, met als gevolg hogere koersen.

Duur

Daar staat tegenover dat de lage rente bijna alles op de beurs duur heeft gemaakt. Dat geldt ook voor obligaties, en dan met name degene met een hoog kredietoordeel. Dat maakt deze obligaties extra gevoelig voor een stijging van de rente en/of inflatie.

Veel staatsobligaties hadden daar in 2021 al last van. De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar ging bijvoorbeeld van -0,5% naar 0%.

Minder inflatie

Adrian Hilton, Head of Global Rates and Currency, denkt dat er in 2022 niet veel aan die situatie verandert. Het rendement op staatsobligaties kan hoogstens iets stijgen als de inflatie en economische groei afvlakken.

"Het rendement op staatsobligaties kan hoogstens iets stijgen als de inflatie en economische groei afvlakken."

Hilton acht dat scenario vooral plausibel voor het Verenigd Koninkrijk, waar de burgers vermoedelijk te maken krijgen met beperkte loonstijgingen, minder overheidsbestedingen en een centrale bank die de rente in 2021 al een keer heeft verhoogd. Dat zijn allemaal factoren die de inflatie op de lange termijn negatief beïnvloeden, wat over het algemeen goed nieuws is voor de obligatiekoersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie