Nieuws

Technologische disruptie gaat nieuwe fase in

Wat zijn de belangrijkste technologische innovaties die voor extra disruptie én winstgroei zorgen? Daarover heeft aandelenbelegger Jennison een heldere paper geschreven.

"We begeven ons midden in een decennialange cyclus van structurele groei, die gedreven wordt door technologische ontdekkingen, innovatie en massa-adoptie." Dat stelt Jennison Associates in een nieuwe whitepaper getiteld, The Technology Metamorphosis. In het elf pagina's tellende rapport worden de belangrijkste nieuwe technologsiche ontwikkelingen gedeeld. Een must read voor elke serieuze belegger.

In de afgelopen decennia volgden de technologische doorbraken elkaar op. Elk creëerde zijn eigen groeicyclus omdat de doorbraak leidde tot nieuwe commerciële toepassingen. Personal en networked computing kwamen op in de jaren 90. Het internet domineerde in de jaren na 2000. Smart phones en mobiele applicaties namen het over in de jaren na 2010.

De meest innovatieve bedrijven wachten tegenwoordig niet langer op wat hun klanten allemaal willen. Deze bedrijven zijn bedreven in het uitvinden van wat klanten willen voordat deze het zelf weten.

Drie groeithema's

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Jennison is het sterkste omzet- en winstgroeipotentieel te vinden bij bedrijven die technologie hebben geïntegreerd in de kern van hun strategie. De assetmanager heeft drie groeithema's geïdentificeerd die zich over sectoren en landen heen strekken.

Ten eerste het direct-to-consumer businessmodel, waarbij bedrijven rechtstreeks hun producten en diensten leveren aan de consument. Tesla is hier een goed voorbeeld van. "Het is mede hierdoor marktleider op het gebied van elektrische rijden." Netflix is een ander voorbeeld dat wordt uitgelicht.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan zijn er de technology enablers. Deze bieden achter de schermen de infrastructuur en expertise die e-commerce en het doen van digitale betalingen mogelijk maken. Voorbeeld hiervan is Shopify.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het derde thema is de digitale transformatie van ondernemingen. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld softwaretoepassingen (SaaS) via internet, zoals die van DocuSign, en cloud-diensten.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie