Nieuws

Tweedeling in de farmasector

Producenten van mRNA-vaccins behoren tot de grote winnaars van de coronapandemie. De rest van de farmasector blijft daar ver bij achter, mede omdat veel reguliere zorg is uitgesteld. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn echter goed.

Is de coronapandemie gunstig voor aandelen uit de gezondheidssector? Tot nu toe is het antwoord ja en nee.

Er is een duidelijk verschil tussen bedrijven met een succesvol vaccin tegen covid-19 en de rest van de farmaciesector. Bij de vaccinproducenten is er een groot verschil tussen degene met een klassiek vaccin en degene die zich richten op de nieuwe mRNA-techniek.

Zo is de koers van Pfizer (mRNA-vaccin) het afgelopen jaar met 75% gestegen. Biontech, het Duitse bedrijf waar het mee samenwerkt, schoot met 220% omhoog en Moderna (mRNA) zag de koers met 143% exploderen.

De koerswinsten van AstraZeneca (+25%) en Johnson & Jonhson (+19%) steken daar schril bij af en zijn meer in lijn met de rest van de gezondheidssector, die veel last had van de crisis omdat corona ten koste ging van de reguliere zorg. Denk bijvoorbeeld aan kankerbehandelingen die niet zijn doorgegaan of nieroperaties die zijn uitgesteld.

Korte en lange termijn

Uit een artikel van Citywire blijkt dat er in analistenkringen onenigheid bestaat over de vooruitzichten voor 2022. Over de lange termijn zijn de meeste analisten echter positief.

Gareth Powell, een vermogensbeheerder bij Polar Capital, zit voor 2022 in het pessimistische kamp. Hij denkt dat bij de mRNA-producenten veel van het goede nieuws al in de koersen verwerkt zit. De grote vraag is hoe lang de vraag naar vaccins aanhoudt. Zakt deze weg, dan kan de koers van de vaccinproducenten een oplawaai krijgen.

Voor de hele sector is hij “underweight” en dat zal pas veranderen "zodra de economische cyclus zijn einde nadert en de farmacieaandelen als groep het beter doen dan het marktgemiddelde”.

Voor individuele aandelen hangt op de lange termijn veel af van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Verder verwacht Powell de komende jaren veel fusies en overnames.

Reguliere zorg

Michael Schröter van HSBC Asset Management is positiever over de korte termijn. Hij verwacht dat - zelfs als omicron de pandemie verlengt - de reguliere zorg daar in 2022 veel beter op zal reageren dan in 2020 en 2021. Dat komt doordat de zorgsector heeft geleerd van de gemaakte 'fouten'. 

Simon Fennell van fondsbeheerder William Blair sluit zich daarbij aan. Hij is zelfs uitgesproken positief over het komend jaar. Hij verwacht de komende maanden een enorme toename van het aantal mensen dat voor een medische check naar de dokter of het ziekenhuis gaat. De stijging was volgens hem in 2021 al zichtbaar. 

Enkele medische trends die volgens hem en zijn collega's garant staan voor hoge omzetten in de toekomst zijn behandeling van diabetes, nierfalen, dementie, oogziektes en oncologie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie