Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

De duurzame voorsprong van China

Meer duurzame regelgeving wereldwijd helpt ESG-beleggers de risico's eruit te filteren. Het maakt KraneShares enthousiast over de Chinese beleggingskansen. "China onderscheidt zich - na een jaar van extra regelgeving op het gebied van data en klimaatkwesties - met zijn redelijke waarderingen."

Amerikaanse senatoren ondervroegen de CEO van Instagram recent over de negatieve gevolgen die de algoritmen van de apps voor kinderen en tieners kunnen hebben. De brede consensus uit deze hoorzitting was dat strikter overheidstoezicht op social-media-apps noodzakelijk is, maar concrete regelgeving ontbreekt nog.

Vergelijk dat met China, dat in 2021 een uitgebreide herziening van de regelgeving voltooide onder de vlag van 'gemeenschappelijke welvaart'. En waar de overheid de bedrijfsgroei pro-actief afstemt op sociale verantwoordelijkheid. Bedrijven die programma's hebben opgezet voor personeelsbeloning, milieubescherming en positieve sociale impact kunnen in China profiteren van het nieuwe regelgevingskader.

Deze nieuwe regelgeving ging ten koste van de winst in de Chinese internetsector. Op 2 september kondigde Alibaba aan dat het tegen 2025 15,5 miljard dollar zal investeren in een fonds voor gemeenschappelijke welvaart.Tencent beloofde 7,7 miljard dollar voor gemeenschappelijke welvaart en het verbeteren van de lonen, verzekeringen en bescherming voor werknemers in de gig-economie, zoals koeriers en taxichauffeurs.2

“Chinese bedrijven die programma's hebben opgezet voor personeelsbeloning, milieubescherming en positieve sociale impact, kunnen profiteren van het nieuwe regelgevingskader”

Nieuwe privacywet Europa

Ondertussen heeft de Europese Unie ook uitgebreide regelgeving aangenomen om ESG-kwesties aan te pakken. In 2018 implementeerde de EU de General Data Protection Regulation (GDPR), een ingrijpende wet die gericht is op het verbeteren van gegevensbescherming en privacy.

In juli 2021 presenteerde de EU Fit for 55: het voorstel voor het bereiken van het wettelijk bindende doelstelling om de uitstoot tegen 2030 te verminderen tot 55% onder het niveau van 1990.

Een intrigerende trend in deze golf van wereldwijde internet- en milieuregelgeving is de directe relatie tussen de pro-actieve opstelling van een land in het reguleren van maatschappelijke kwesties en de effectiviteit van ESG als een potentiële rendementsverhoger.

ESG-impact verschilt per regio

We hebben gekeken naar de prestaties van de standaard MSCI en die van de ESG-leidersindices voor de VS, Europa en China. In de minder gereguleerde Amerikaanse markt stelden we vast dat ESG geen significante impact heeft op de prestaties van de afgelopen acht jaar, per saldo goed voor een cumulatieve outperformance van 8,8%.

In Europa blijkt het tegenovergestelde. ESG zorgde voor een consistente prestatieboost over de hele periode, goed voor een totale outperformance van 17%. In China was het effect echter het meest uitgesproken: ESG-aandelen presteerde in elke periode beter en leverden een cumulatieve outperformance van maar liefst 102,1% op.3

Interessant is dat de buitensporige prestatieverbetering van ESG in China zelfs stand hield in een jaar als 2021, waarin internetplatforms onderworpen werden aan de regelgeving voor 'gemeenschappelijke welvaart.'

Platforms zoals Alibaba, Tencent, Meituan en anderen scoren hoog binnen de ESG-criteria van MSCI en domineren topposities in de MSCI China ESG Leaders Index, waarop een ETF van KraneShares beschikbaar is. De relatief slechte prestaties van internetplatforms in 2021 werden echter gecompenseerd door de opmerkelijk sterke prestaties van bedrijven op het gebied van schone technologie en elektrische voertuigen.

Outlook 2022 KraneShares

De belangrijke E-factor

De inzet van China om de uitstoot vóór 2030 en koolstofneutraliteit vóór 2060 te bereiken, toont aan dat het ook gericht is op milieubescherming. Duurzame technologiebedrijven in elektrische voertuigen, batterijen, zonne- en windenergie zullen door deze transitie waarschijnlijk langjarig doorgroeien.

De E-factor is niet alleen een manier om de wereld groener te maken, het kan ook langetermijninkomsten genereren voor de bedrijven die de duurzame adoptie leiden. Als gevolg hiervan zorgde deze sectordiversificatie ervoor dat het regelgevingsrisico in China in 2021 werd beperkt. Terwijl één sector onder meer toezicht kwam te staan, werden andere juist geholpen door ondersteunend beleid.

"Terwijl één sector onder meer toezicht kwam te staan, werden andere juist geholpen door ondersteunend beleid"

VS moet volgen

Het is ons niet ontgaan dat de MSCI USA ESG-index de best presterende index uit onze analyse was. De recente hoorzitting van de Senaat over Instagram illustreert dat Amerikaanse technologiebedrijven mogelijk niet veel langer in staat zullen zijn om Europese of Chinese regelgeving te omzeilen.

Momenteel hebben drie staten in de VS uitgebreide privacywetten voor consumenten: Californië (CCPA en de wijziging daarvan, CPRA), Virginia (VCDPA) en Colorado (ColoPA). Ten minste vier andere staten - Massachusetts, New York, North Carolina en Pennsylvania - hebben serieuze, uitgebreide voorstellen voor de privacy van consumentengegevens ingediend.

Naast zorgen over data, worden recente dodelijke weersomstandigheden in de VS, zoals orkaan Ida en de record brekende tornado in Kentucky, steeds meer in verband gebracht met klimaatverandering. Nieuwe regelgeving gericht op het voorkomen van klimaatproblemen stapelt zich op, waaronder een voorstel van de EPA om de methaanemissies in de VS sterk te verminderen.

Lage Chinese waarderingen

Nu de MSCI USA Index rond het hoogste niveau ooit blijft hangen, missen enthousiaste beleggers in Amerikaanse aandelen wellicht het feit dat serieuze bedrijfsherstructureringen nodig kunnen zijn om de negatieve effecten van zowel ongebreidelde technologische expansie als klimaatverandering te beteugelen.

Als wetgevers deze herstructurering niet faciliteren, kan de daaruit voortvloeiende verdeeldheid, politieke instabiliteit of klimaatramp schadelijk zijn voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Terwijl beleggers op zoek zijn naar nieuwe kansen in 2022, onderscheidt China zich - na een jaar van extra regelgeving op het gebied van data en klimaatkwesties - met zijn redelijke waarderingen.

Outlook 2022 KraneShares

Chinese aandelen zijn klaar voor een versnelde groei volgend jaar en ESG zou de sleutel kunnen zijn tot outperformance binnen China.

Bron: Reuters, "China's Alibaba to invest $15.5 bln for ‘common prosperity’”, 2 septermber 2021.
2 Bron: SCMP, “Tencent earmarks US$7.7 billion for ‘common prosperity’ to answer Xi Jinping’s call for equality”, 19 augustus 2021.
3 Data van Bloomberg per 30/11/2021. De MSCI China ESG Leaders Index bestaat sinds 12 juli 2013.

Meer lezen over wat assetmananagers verwachten voor 2022? 

Klik hier door naar ons online magazine Outlook 2022.

IEXProfs online magazine Outlook 2022

Lees meer

Assetallocatie