Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Duurzaam ETF-beleggen in de volgende versnelling

De transitie naar duurzaam beleggen is in 2021 in een stroomversnelling geraakt. Regelgeving speelt een belangrijke rol in, maar daarnaast is ook de wens om duurzaam te beleggen van groot belang. 2022 zal een nog sterkere toename laten zien, aldus SPDR ETF's.

Recordflows naar ESG, maar versnelling verwacht in 2022

Tot eind oktober 202111 zagen we dit jaar in Europa al bijna 70 miljard dollar aan vermogen naar duurzame ETF’s stromen. Het grootste gedeelte – iets meer dan 75% - ging naar aandelen-ETF’s. Deze trend is al langer gaande, maar obligatie-ETF’s beginnen ook significant bij te dragen.

Trend naar steeds striktere duurzaamheidscriteria

Nog maar drie jaar geleden wilden beleggers wel graag duurzamer belegger, maar tegelijkertijd wel zo dicht mogelijk bij de standaard index blijven qua risico-rendementskenmerken. De indices die destijds gelanceerd werden waren daar specifiek op gericht en kenden belangrijke uitsluitingen.

Zoals bijvoorbeeld overtreding van de principes uit het Global Compact van de Verenigd Naties, clustermunitie en destijds kwam ook de uitsluiting van tabaksbedrijven op. Ondertussen heeft het duurzame gedachtengoed zich snel ontwikkeld en zijn beleggers bereid om verder af te wijken van de traditionele indices met hun duurzame beleggingen.

Dit betekent dat strategieën die gericht zijn op Socially Responsible Investing (SRI) en Best in Class meer gebruikt kunnen worden. De manier waarop deze methodologieën werken is op basis van ESG-scores door een gespecialiseerde ESG-dataprovider. De bedrijven met de beste scores worden geselecteerd; vaak per sector, om toch nog enigszins in de buurt te blijven van de oorspronkelijk marktkapitalisatie gewogen indices. Tegelijkertijd wordt dit nu ook vaak gecombineerd met de belangrijkste uitsluitingscategorieën.

Ter illustratie hebben wij hier de vergelijking bijgevoegd van een Exclusions vs SRI methodologie op basis van de Stoxx Europe 600 Index, die de 600 grootste bedrijven in Europa vertegenwoordigt2.

SPDR ETF's outlook 2022

In de Exclusions-strategie worden veertien bedrijven uitgesloten, terwijl in de SRI-strategie er 400 worden uitgesloten. Wat verder opvalt is dat bij nieuwere ESG-indices ook de grootste vervuilers op het gebied van klimaat uitgesloten worden, zoals bedrijven actief in oliewinning uit teerzanden. ETF aanbieders lanceren nieuwe producten om aan deze vraag te voldoen.

Maar steeds vaker worden bestaande producten aangepast aan duurzamere doelstellingen. Dit brengt een echte versnelling van de beweging naar duurzaamheid, omdat deze fondsen al meer vermogen onder beheer hebben en al aan liquiditeitscriteria van beleggers voldoen.

Dat betekent dat ook andere beleggers makkelijker kunnen omschakelen naar deze duurzamere varianten, bijvoorbeeld beheerders van UCITS-beleggingsfondsen, die rekening moeten houden met concentratie van de portefeuille.

Klimaat als nieuwe productcategorie

Ten slotte is er een nieuwe categorie duurzame fondsen met een pure focus op het klimaat. Deze onderscheiden zich in Climate Transition Benchmark (CTB) of Paris Aligned Benchmark (PAB). De CTB-indices streven naar een geleidelijke aanpassing van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) van de bedrijven in de index.

De PAB maakt meteen een sprong naar verminderde uitstoot en bouwt dit vervolgens ook per jaar verder af. Deze categorie bestaat eigenlijk pas iets meer dan een jaar en onze verwachting is dat veel institutionele beleggers, maar ook private beleggers, de overstap zullen maken naar deze indices.

De huidige kernposities zullen dus heroverwogen worden en aangepast worden aan de toekomstbestendige duurzaamheidscriteria. Daarnaast zullen ETF’s steeds vaker gebruikt worden om een snelle verbetering van het duurzaamheidsprofiel van de portefeuille te realiseren.

Outlook

In 2022 verwachten we dat de regelgeving het speelveld duidelijker bepaalt. Onder andere SFDR Level II en de technische standaarden rondom Taxonomy zullen daarbij helpen. Andere drijfveren zijn hetzelfde als in 2021, zoals de acceptatie van striktere duurzaamheidscriteria in de portefeuille en de hogere afwijking (tracking error) van standaard aandelen-indices.

Maar in 2022 zal deze duurzame trend nog versterkt worden doordat ook steeds meer ETF’s ontwikkeld worden die toegang bieden tot duurzame obligatie-indices. De opkomst van het klimaatthema in de beleggingsportefeuille zal waarschijnlijk zelfs de grootste bijdrage leveren aan de overschakeling naar duurzame portefeuilles.

2021 was een jaar waarin een record is gevestigd wat betreft instroom in ESG ETF’s. Onze verwachting is dat de instroom in duurzame ETF’s dit record in 2022 zal verpulveren.

Bron SSGA.com, per 21 oktober 2021.
Informatie alleen ter illustratie.


Meer lezen over wat assetmananagers verwachten voor 2022? 

Klik hier door naar ons online magazine Outlook 2022.

IEXProfs online magazine Outlook 2022

Lees meer

Assetallocatie