Nieuws

Pelargos Japan Alpha Fund gesloten

Dertien jaar na oprichting is het doek gevallen voor het Japanhedgefonds van Pelargos. Een hedgefonds in Japan is teveel een niche.

Ooit maakte het fonds deel uit van onze Hollande Hedge Fund Index - inmiddels een stille dood gestorven -, dus vandaar dat we het fonds en zijn beheerders altijd op de voet gevolgd hebben. 

Vele interviews gedaan over hoe nu te beleggen - long-short ook nog - in een land en cultuur zo ver hier vandaan. Maar naar dertien jaar is het fonds nu opgedoekt. 

Fondsmanager Richard Dingemans licht het opheffen van het fonds toe: "Voor Aegon (grootbelegger in het fonds; redactie) werd het steeds lastiger om in hedgefondsen te beleggen en ze moesten uiteindelijk hun geld voor het einde van 2021 uit ons fonds halen. Het fonds werd toen te klein om door te kunnen gaan."

Tijd voor iets nieuws

Dingemans en zijn team hebben nog gesproken over een doorstart met andere partijen, het trackrecord van de managers is prima, maar er zijn weinig assetmanagers die zo specifiek beleggen met een hedgefonds. Japan is teveel een niche, aldus het managementteam.

"Het fonds is inmiddels gesloten en de beleggingen zijn verkocht. De komende maanden gebruiken wij om alles netjes af te ronden en daarna is het tijd voor iets nieuws."

In een lange, laatste nieuwsbrief aan klanten delen de fondsmanagers hun ervaringen en de lessen die ze geleerd hebben.

Een van de belangrijkste gaat over de vooruitgang op het gebied van corporate governance in Japan. "Die is echt. Sinds de invoering van de Stewardship Code en de steeds strengere Corporate Governance Code hadden we drie tot vier corporate actions/herstructureringen per jaar. De meeste buy outs, die zorgden voor een betrouwbare stroom van aandeel specifieke, ongecorreleerde alfa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen