Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

2022 wordt een mooi jaar voor beleggers: hier liggen kansen

Voor aandelenbeleggers belooft 2022 een goed jaar te worden. Het rendement ligt naar verwachting wel iets lager dan in het heel mooie beleggingsjaar 2021. De meest aantrekkelijke waarde is te vinden in minder voor de hand liggende marktsegmenten, aldus Luca Paolini, Beleggingsstrateeg bij Pictet Asset Management.

Goed nieuws voor beleggers: 2022 lijkt opnieuw een mooi jaar te worden voor beleggers. In economisch opzicht lijken we bovendien een unieke fase in te gaan. Voor het eerst in de afgelopen decennia stevenen de Verenigde Staten op een hoger groeitempo af dan China.

Er zijn echter verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de rendementen wat minder hoog liggen dan in 2021. Sinds het dieptepunt van de pandemie zijn de aandelenkoersen met bijna 100% gestegen.

Dat herstel is veel krachtiger dan werd verwacht. Hierdoor zijn de waarderingen op financiële markten opgelopen tot recordhoogte. Daarnaast kan een krapper monetair en begrotingsbeleid een rem zetten op een stijging van aandelenkoersen.

Geleidelijk proces

Een radicale omslag ligt in dit opzicht niet voor de hand, maar in opkomende landen is het beleid al verkrapt. Naar schatting laten de grote centrale banken in de ontwikkelde wereld hun totale balans in 2022 met circa een biljoen dollar groeien. Dit enorme bedrag is iets kleiner dan de groei van de wereldwijde economische activiteit.

Een gevolg is dat de extra economische liquiditeit voor het eerst sinds de financiële crisis gaat afnemen. We zitten in het laatste deel van de groeifase van wat de snelste markt- en economische cyclus in de geschiedenis was.

Tijdens de pandemie ontstonden door de grote verschillen in nationale coronamaatregelen flinke afwijkingen in het groeitempo tussen landen. De economische activiteit keert terug naar de niveaus van voor de pandemie. Dat is een geleidelijk proces: de wereldeconomie is een supertanker die tijd nodig heeft om van richting te veranderen.

"We zitten in het laatste deel van de groeifase van de snelste markt- en economische cyclus in de geschiedenis"

Regionale vooruitzichten: Amerika loopt voorop

De Amerikaanse economie trekt op regionaal niveau de aandacht met een groeitempo van 5,6%. Als gevolg van een grote inhaalslag na de pandemie houdt de inflatie aan en neemt de werkloosheid verder af. Het herstel in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Japan blijft in 2022 achter bij dat in de Verenigde Staten.

China gaat een jaar tegemoet met twee gezichten. Een zwakke start wordt naar verwachting gevolg door een sterk herstel, als gevolg van een aantrekkende consumptie. Overigens kunnen strengere regelgeving en zwakte in de cruciale vastgoedsector voor tegenvallers zorgen.

Op wereldniveau vormen stijgende inflatie en een olieprijs die mogelijk oploopt richting 100 dollar per vat potentiële risico’s. Bovendien is corona nog niet voorbij. Er is een kans dat er een dodelijkere nieuwe variant ontstaat die beter bestand is tegen de huidige vaccins.

Aandelenmarkten: waar liggen de kansen?

Historisch gezien dalen de aandelenrendementen aan het begin van een monetaire verkrappingscyclus in de Verenigde Staten tot onder het historisch gemiddelde. In het verleden waren de rendementen in dit soort jaren positief, terwijl marktschokken vaak kort maar hevig waren.

Hoewel de aandelenkoersen over een brede linie flink zijn gestegen, zijn er wel degelijk marktsegmenten te vinden met een aantrekkelijke waardering. Dat geldt vooral voor terreinen die voor veel beleggers de laatste tijd links laten liggen, zoals de energie- en mijnbouwsector, Chinees vastgoed en Braziliaanse en Turkse aandelen.

Naarmate economieën verder opengaan en de obligatierente stijgt, ligt het voor de hand dat cyclische waardeaandelen naar verhouding sterk presteren. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in Japan, financiële waarden, vastgoed en Amerikaanse small-caps. Als de regeldruk afneemt, kunnen ook Chinese technologieaandelen een flinke inhaalslag maken.

Obligatiebeleggers: zet je schrap!

Obligatiebeleggers moeten zich schrap zetten voor opnieuw een lastig jaar. Een investering in Amerikaanse staatsobligaties levert waarschijnlijk een negatief rendement op, hoewel de rente op 10-jaar staatsobligaties nauwelijks boven de 2% zal komen.

Het reële rendement van inflatiegekoppelde obligaties is lager dan ooit, zodat ook dit marktsegment geen goede vooruitzichten heeft. Japanse inflatiegekoppelde obligaties lijken een van de weinige lichtpuntjes te worden in de obligatiewereld.

De Japanse reële rente ligt hoger dan die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De inflatie in het land neemt toe omdat de zwakke yen de importkosten opstuwt.

In opkomende markten springen de vooruitzichten voor Russische obligaties eruit. Deze bieden een hoge reële rente en de centrale bank voert al enige tijd een krapper monetair beleid. Bedrijfsobligaties uit opkomende markten zijn bijzonder aantrekkelijk.

Deze (dollar)obligaties bieden een lage duratie. Bovendien blijft het aantal faillissementen naar verwachting laag, dankzij stijgende grondstoffenprijzen.

Klik hier voor de hele outlook van Pictet Asset Management

Klik hier voor onze maandelijkse Barometer


Luca Paolini, Pictet Asset Management

Luca Paolini trad in 2012 in dienst bij Pictet Asset Management als Chief Strategist. Voordat hij bij Pictet kwam, werkte hij als Global Equity Strategist bij Credit Suisse Securities. Van 2005 tot 2007 was hij Investment Strategist bij Union Investment. Paolini begon zijn carrière in 2001 bij Allianz Dresdner Asset Management als assistent vicepresident, waar hij zich bezighield met assetallocatie en strategie. Hij heeft een Master in Internationale Economie en Management van de SDA Bocconi School of Management in Milaan, en een Laurea Magistrale in Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Bologna.


Meer lezen over wat assetmananagers verwachten voor 2022? 

Klik hier door naar ons online magazine Outlook 2022.

IEXProfs online magazine Outlook 2022

Lees meer

Impact beleggen