Nieuws

Afrikaanse landen in top van ESG-index abrdn

Afrikaanse landen zijn bezig met een duurzame opmars, zo blijkt uit een onderzoek van ARI, het researchinstituut van de Britse vermogensbeheerder abrdn. Dat heeft 135 landen onderworpen aan een kritische ESG-blik.

ARI heeft 135 landen langs de duurzame meetlat gelegd. Op basis van 19 ESG-punten zijn de landen beoordeeld en gerangschikt. Naast de standaardratings voor staatsobligaties wordt de eigen ESG-landenindex gebruikt als instrument voor de risicoanalyses van staatsobligaties.

Scandinavische landen blijven bovenaan de index staan, met Zweden op de eerste plaats gevolgd door Zwitserland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

In de top 20 staan verder Liberia, Malawi, Niger en de Democratische Republiek Congo.

Weinig doen

Onderaan de lijst bungelen door oorlog verscheurde landen en landen die mensenrechten negeren, aldus de Schotse vermogensbeheerder. Het rijke Midden-Oosten scoort ook niet al te best omdat ze weinig doen om hun ESG-scores te verbeteren, zo blijkt uit het onderzoek.

"Amerika staat op nummer 25. Sinds 2012 is het land vier plaatsen gezakt. Dit komt onder meer door Trump die ervoor heeft gezorgd dat de VS slechter scoorde op politieke en bestuurskwesties, zoals vrijheid van meningsuiting en transparantie over wetten."

"De ESG-index wijst ook op de stijgende inkomensongelijkheid in het land. Amerika doet het wat dat betreft slechter dan Rusland en China. De Amerikanen zijn ook sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen: slechts 20% van de energie is duurzaam."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie