Nieuws

Invesco: Goede nieuws zit bij banken al in de koersen

Financials hebben een sterk jaar achter de rug. Hoewel 2022 er op het eerste gezicht niet slecht uitziet, heeft Invesco de banken toch op onderwogen gezet. Veel van het positieve nieuws zit al in de koersen.

Er wordt vaak gezegd dat als de lange rente stijgt, het makkelijker voor banken wordt om geld te verdienen. Breken er dus goede tijden aan voor financials? Invesco denkt dat dit zeker een rol heeft gespeeld bij de positieve koersontwikkeling in 2021, maar er is een andere oorzaak die volgens de vermogensbeheerder belangrijker is. 

De financiële sector is volgens de analisten Paul Jackson en András Vig vroeg-cyclisch. Dat wil zeggen dat financials het goed doen als de economie uit een zwakke fase of recessie komt.

Hetzelfde geldt voor luxe-consumptiegoederen, industrieaandelen en grondstoffen/mijnbouw. In een latere fase zijn de resultaten minder overtuigend.

Nederland

2021 was wat betreft het herstel een modelvoorbeeld. Neem Nederland: in 2020 kromp de economie met 3,8%, bijna evenveel als in het crisisjaar 2009. In 2021 koersen we af op een groei van bijna 4% en volgend jaar zit er volgens het CPB ook nog een vette plus in van 3,5%.

Pas in 2023 vlakt de groei af. Dat zou dus gunstig kunnen zijn voor de banken. Maar, zo merkt Invesco op, het is natuurlijk niet zeker dat de afvlakking van de groei pas in 2023 komt.

Met de virusvariant omikron in opmars en mogelijke lockdowns, zou het best volgend jaar al zover kunnen zijn.

Basisscenario 

Invesco gaat daar in zijn basisscenario niet vanuit. In dat scenario blijft de economie stevig groeien en kunnen centrale banken hun opkoopprogramma’s stoppen en de rente verhogen. Maar het is wel een kwestie van op de hoede blijven.

Er zijn een aantal factoren die Invesco in de gaten houdt voor wat betreft hun exposure naar de financials. Eén daarvan maakt dat Invesco een onderwogen positie heeft.

De rentespread

Een factor die vaak als positief wordt gezien voor banken is de spread tussen korte en lange rente. Hoe groter de spread, des te makkelijker is het voor banken om geld te verdienen op leningen. Althans, dat is de theorie.

In werkelijkheid is die correlatie helemaal niet zo sterk. Bij twee- versus tienjarige Amerikaanse staatsleningen is er op de lange termijn zelfs een kleine negatieve correlatie.

Wat beter lijkt te werken, is kijken naar het moment dat de yield-curve vlakker wordt. Dat is meestal de fase waarin banken het beste presteren. Voor Invesco toont dit aan dat er meer factoren van belang zijn voor de winstgevendheid van de banken dan het renteverschil, bijvoorbeeld de hoeveelheid leningen, provisies en vergoedingen voor bedrijfsadvies.

outperformance

Het allerbelangrijkste is dat banken historisch gezien altijd hele sterke beursfases hebben in de eerste twaalf maanden van een economische uptrend. Als dat naar onze situatie wordt vertaald dan begonnen de banken het beter te doen dan het beursgemiddelde in oktober 2020.

We zijn inmiddels veertien maanden verder, wat er op zou kunnen duiden dat het beste er bij de financials vanaf is.

Daar komt bij dat dividend altijd een belangrijke rol speelt voor het rendement van bankfondsen en die zijn momenteel niet om over naar huis te schrijven. Tel daarbij op de macro-economische risico's en de matte groei van het kredietbedrijf en Invesco is tevreden met zijn onderwogen-positie bij banken.

Overweight-underweight

Andere sectoren waar Invesco een onderwogen-positie adviseert, zijn nutsbedrijven en telecom. Een overwegen-advies geldt voor technologie, industrials, vastgoed en grondstoffen. Energie, gezondheidszorg en consumentenproducten staan op neutraal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie