Nieuws

Ook Amerikaanse big tech aan banden?

Opknippen is niet aan de orde, maar big tech krijgt volgens Taoufik Boussebaa van Rabobank te maken met meer maatregelen die de concurrentie moeten bevorderen. Gelet op de torenhoge waarderingen toch iets om rekening mee te houden.

"Amerikaanse big tech presteert dit jaar weer goed, maar de signalen dat het landschap in de komende jaren minder gunstig wordt, nemen toe." Dat stelt Taoufik Boussebaa, hoofd beleggingsstrategie van Rabobank, in de publicatie Landschap verandert voor US Big Tech. "Het gemak waarmee ze in de afgelopen jaren zijn gegroeid zonder tegenwerking van overheden is voorbij."

De marktwaarde van Apple, Amazon, Meta, Microsoft, Alphabet, Tesla en Nvidia tezamen bedraagt inmiddels 30% van de S&P 500 en 50% afgezet tegen het Amerikaanse BBP. Boussebaa: "Nu is marktconcentratie alleen niet per se het probleem, maar het opent wel de deuren voor machtsmisbruik."

Het verklaart de groeiende kritiek onder politici, in de VS en vooral in Europa. Zo kreeg Amazon vorige week van de Italiaanse mededingingsautoriteit een boete van 1,3 miljard dollar opgelegd en Google verloor vorig maand het hogere beroep tegen een EU-boete van 2,4 miljard dollar."

Einde vrijblijvendheid

De groeiende kritiek betekent volgens Boussebaa niet dat het opbreekrisico nu aanzienlijk groter is geworden. Wel kunnen volgens hem meer maatregelen verwacht worden die de concurrentie moeten bevorderen. "De kans op een herhaling van strategische overnames zoals Facebook deed met Instagram in 2012 en Whatsapp in 2014 is nihil. Zo heeft de Britse mededingingswaakhond onlangs nog gelast dat de overname van Giphy door Meta in 2020 teruggedraaid moet worden. Dit omdat het schadelijk bevonden werd voor de concurrentie en de mogelijkheden voor adverteerders beperkt."

Boussebaa: "Het is hiermee duidelijk dat het landschap verandert. Iets om als belegger rekening mee te houden als je ziet hoe hoog het waarderingsverschil nu is met de markten buiten de VS."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie