Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Niet geliefd, toch kansrijk

State Street SPDR ETF’s gaat het nieuwe jaar in met twee duidelijke Europese sectorfavorieten: energie en gezondheidszorg. Beleggingsstrateeg Rebecca Chessworth verklaart de keuze.

Rebecca Chessworth, beleggingsstrateeg bij State Street Global Advisors (SSGA), is een sterke voorstander van sectorrotatie. Door tijdig te switchen naar sectoren, die de wind mee krijgen, kan volgens haar 50% meer aandelenrendement worden geboekt.

Welke aandelen van een sector precies worden gekozen, doet er minder toe. Een sector-ETF is de eenvoudigste oplossing. Met de sectorspreiding zit het dan wel goed. De kosten zijn ook niet het probleem. Integendeel.

SSGA is met SPDR ETF’s groot in de verkoop van sector-ETF’s. Op het moment van schrijven hebben beleggers voor 170 miljard dollar in sector-ETF’s van SPDR ETF’s uitstaan. Ieder zijn specialisme. Dit is de tak van beleggingssport die SSGA goed beheerst.

Inflatiehedge

Welke Europese sectoren heeft SSGA thans in het vizier? Dat zijn vooral energie en gezondheidszorg. “De energiesector is dit jaar de best presterende sector en de verwachting is dat de redenen voor de koersstijgingen volgend jaar aanhouden. De rem, waar de komst van de omicronvariant voor heeft gezorgd, is volgens ons een tijdelijk verhaal. Dat maakt de energiesector koopwaardig”, vertelt Chessworth.

Een belangrijke reden om positief te blijven over de energiesector is de hoge inflatie, die volgens haar eerder structureel dan tijdelijk is. Hoge inflatie is per definitie gunstig voor de prijzen van grondstoffen, dus ook voor olie en gas. “Met de koop van de oliesector haal je automatisch een inflatiehedge in de portefeuille.”

Bevreesd dat de olieprijs het beste heeft gehad en weer zal dalen, is Chessworth niet. De OPEC+ is van plan het aanbod krap te houden om zo een prijsdaling te voorkomen. Daarnaast hebben de grote oliemaatschappijen de laatste jaren hun investeringen flink naar beneden geschroefd, waardoor zij niet in staat zijn het olie- en gasaanbod te verhogen. “Wie net als wij geloven dat omicron de heropening van economieën niet zal stuiten, rekent eerder op een stijging van de olieprijs dan op een daling.” Zoals bekend bewegen de koersen van olie-aandelen en de olieprijs dezelfde kant uit.

Rebecca Chessworth van State street GA

Laag gewaardeerd

En de klimaatverandering dan, maakt dat de energiesector niet tot een slechte beleggingskeuze? Dat ziet Chessworth anders. “Inmiddels begrijpen mensen dat we olie en gas nog een tijd nodig hebben. Positief is dat oliebedrijven inmiddels meedoen aan de klimaatdiscussie. Dat geldt zeker voor Europese oliebedrijven zoals bijvoorbeeld BP. Die willen onderdeel zijn van de oplossing en niet langer van het probleem.”

"Positief is dat oliebedrijven inmiddels meedoen aan de klimaatdiscussie"

Doordat veel beleggers hun geld niet langer naar oliebedrijven alloceren is de waardering van deze sector volgens Chessworth heel laag met een gemiddelde K/W van 8,6. “Dat is de helft van de brede markt. Daarbij keren deze bedrijven veel dividend uit. De gemiddelde yield bedraagt dit jaar 4,8% en zal volgend jaar naar verwachting op 5% uitkomen.”

Chessworth verwacht niet dat de huidige waarderingen van de oliebedrijven in lijn komen te liggen met de rest van de markt, mede omdat de energietransitie deze bedrijven met de nodige stranded assets opzadelt. Maar alle risico’s zijn volgens haar wel ingeprijsd.

Stabiele winsten

Waar wel rekening mee moet worden gehouden, is dat energie-aandelen een hoge bèta kennen. Ofwel, als het met de beurs misgaat, dan nog meer met energie-aandelen. Dat is de reden waarom Chessworth naast de energiesector een voorkeur heeft voor de sector gezondheidszorg. Deze sector is veel minder risicovol. Na defensieve voedingsbedrijven kent het dit jaar de laagste volatiliteit.

"Na defensieve voedingsbedrijven kent de sector gezondheidszorg dit jaar de laagste volatiliteit"

Chessworth: ‘We hebben hier te maken met een kwaliteitssector. Winsten en margins zijn stabiel. Lockdowns hebben alle sectoren geraakt maar pharma het minst. Maar ook als economieën weer openen, liggen er kansen voor pharmabedrijven. Er zal dan weer meer worden geopereerd. Maar dat is geen grote katalysator. Dit is vooral een sector voor langetermijnbeleggers.”

Sectormomentum
Volg via de Sector ETF Momentum Map van State Street SPDR ETF’s welke sectoren de wind in de rug hebben.

Onterechte zorgen

Een andere reden waarom SSGA enthousiast is over de sector gezondheidszorg heeft te maken met de beleggingshouding van institutionele beleggers. Doordat State Street een belangrijke custodian is, weet het exact wat institutionele beleggers wel en niet kopen. Op dit moment zitten zij volgens Chessworth onderwogen gezondheisdzorg.

“De belangrijkste reden is de angst dat de nieuwe Amerikaanse regering iets gaat doen aan de hoge Amerikaanse medicijnprijzen. Ik begrijp de zorg, maar ik verwacht niet dat de Amerikaanse regering de medicijnfabrikanten op korte termijn hard zal aanpakken. Daarvoor zijn deze bedrijven te hard nodig.”

Dan blijft er nog een punt van zorg over. Wat doet hoge inflatie met de winstmarges van bedrijven actief in gezondheidszorg? “Weinig”, antwoordt Chessworth. “Gezondheidsbedrijven kunnen inflatie prima doorberekenen in de prijzen.”

Mocht u ook kansen zien in de Europese sectoren energie en gezondheidszorg, dan zijn de SPDR MSCI Europe Energy ETF en SPDR MSCI Europe Health Care ETF aangewezen beleggingsproducten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie