Nieuws

Grondstoffen bieden bescherming

Een mandje grondstoffen biedt bescherming tegen inflatie, het reële rendement op de lange termijn is positief en futures doen het vaak goed als aandelen het slecht doen. Een mandje grondstoffen kan dus een goede aanvulling zijn binnen de portefeuille.

Grondstoffen waren het afgelopen jaar een lucratieve belegging. Dat geldt voor zowel de fysieke producten als voor de bedrijven die de grondstoffen winnen. Maar hoe zit het op de lange termijn? Horen grondstoffen en/of mijnbouwbedrijven in de portefeuille thuis?

Dat is de vraag die Wisdom Tree probeert te beantwoorden in het rapport The Case for Investing in Broad Commodities. Een van de eerste dingen die Wisdom Tree onderzoekt, is of grondstoffen als groep de inflatie verslaan. Dat is uiteraard belangrijk als er in het fysieke product belegd wordt. De meest logische manier om dat te doen, is door middel van futures.

De Bloomberg commodity total return index meet een mandje van futures. Aan de hand daarvan kan gemeten worden hoeveel grondstoffen in prijs gestegen zijn, teruggaand tot 1960.

S&P lange tijd verslagen 

Wat blijkt: de eerste bijna 40 jaar leverden grondstoffen futures een hoger rendement op dan de S&P 500-index. De algemene inflatie (CPI) werd met groot gemak verslagen. Pas de laatste tien jaar is de S&P 500 het grondstoffenmandje qua rendement voorbijgestoken.

Een conclusie is dus dat grondstoffen als groep wel degelijk een positief reëel rendement hebben. Eigenlijk ook logisch, zegt Wisdom Tree, want laten we niet vergeten dat veel van onze welvaart gebaseerd is op grondstoffen. Mijnbouwbedrijven nemen bovendien risico’s.

Soms duurt het jaren voordat er van exploratie over kan worden gegaan op het ontginnen van een grondstof. Dat risico wordt beloond met extra rendement, dat tot uiting komt in de futuresprijzen.

Hedge tegen inflatie

Tweede punt dat Wisdom Tree wil maken, is dat grondstoffen als hedge dienen tegen inflatie. Het blijkt dat grondstoffenbeleggingen het juist in periodes van (onverwacht) hoge inflatie goed doen.

Ook hier kan weer gewezen worden op de fase tussen 1960 en midden jaren 80, toen de inflatie erg hoog was. Grondstoffenprijzen stegen even hard mee.  Ten derde hebben grondstoffen volgens Wisdom Tree een andere dynamiek dan aandelen en obligaties.

De correlatie is niet zo hoog, waardoor ze ook als bescherming kunnen dienen tegen een aandelencrash. Begin van deze eeuw was een goed voorbeeld. Grondstoffen deden het na het knappen van de internetluchtbel veel beter dan aandelen.

Futures beter dan aandelen

Rest nog de vraag of het slimmer is om te beleggen in een mijnbouwbedrijf, een fysiek product of in futures. Wisdom Tree ziet hier duidelijke voordelen voor de futures. Directe beleggingen in aandelen van mijnbouwbedrijven zijn volgens Wisdom Tree suboptimaal omdat ze veel van de gewenste karakteristieken (met name de hedgefunctie) niet hebben.

Dat futures die wel hebben, ligt deels aan de premie die er meestal betaald wordt ten opzichte van de dagprijs. In beleggerstermen wordt dat contango genoemd.

In zekere zin zit hier ook het risico in verwerkt dat een mijnbouwer neemt om een kilo koper uit de bodem halen of een koffieplantage te planten. Het tegenovergestelde van contango is backwardation. Dan ligt de dagprijs hoger dan de verwachte prijs in de toekomst (future).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie