Nieuws

Recordvolume direct lending in 2021, outlook positief

Direct lending, een vorm van private debt, is steeds populairder en wint ook in de Benelux steeds meer terrein. De rendementsvooruitzichten blijven goed, al is de toegenomen risicobereidheid een zorg, stelt Philippe de Limburg Stirum van Alcentra.

De markt voor directe leningen ging in 2020 als gevolg van de pandemie door een dip, maar maakte tegen het einde van het jaar een sterke inhaalbeweging. Dit versnelde in de daaropvolgende maanden, waardoor 2021 een recordjaar is geworden qua volumes.

“Wij verwachten dat deze trend zich in 2022 in heel Europa zal doorzetten”, aldus De Limburg Stirum, hoofd Benelux van het in direct lending gespecialiseerde BNY Mellon IM-onderdeel. “Enerzijds is er veel vraag van beleggers, vanwege het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel van deze beleggingscategorie. Anderzijds zien bedrijven steeds meer de voordelen in van het gebruik van dergelijke financieringsoplossingen en stappen zij geleidelijk over van bankleningen. Dit schept de perfecte voorwaarden voor sterke groei.”

Philippe de Limburg Stirum van Alcentra

Benelux loopt nog achter

In de Benelux loopt de markt voor directe leningen nog enigszins achter op de Britse of Franse markt, omdat banken hier nog steeds vrij dominant zijn. Maar de verwachting is dat directe kredietverstrekkers steeds meer marktaandeel zullen afpakken.

"Voor het overgrote deel worden direct lending-oplossingen gebruikt in zogeheten sponsor-led transacties, ofwel voor de financiering van bedrijven die in handen zijn van private equity-partijen. Tot dusver hebben directe kredietverstrekkers in 2021 65% van alle private equity deals in de Benelux gefinancierd. Dit was in 2017 nog 30%."

Internationale aanjagers

De groeiende interesse van pan-Europese en internationale geldverstrekkers (sponsors) om te investeren in de Benelux is een van de belangrijkste aanjagers geweest voor de groei van de direct lending-markt.

De Limburg Stirum: "Lokale private equity-spelers zien nu ook steeds meer de voordelen van direct lending, vooral bij buy-and-build scenario's. Spelers als Alcentra, die grotere financieringen kunnen verzorgen, zijn goed toegerust om dit te ondersteunen.”

Het verwachte effectieve rendement (Internal rate of retur, IRR) voor senior producten ligt volgens hem nog altijd op 6% tot 8%, terwijl dat voor junior debt op 7% tot 10% uitkomt.

Toenemende risico's

Zoals altijd gaat beleggen gepaard met risico’s. De Limburg Stirum wijst in dit verband op de toegenomen risicobereidheid onder nieuwe toetreders in deze markt. "De direct lending-sector heeft de laatste jaren veel nieuwkomers gezien, waardoor de concurrentie om geld aan het werk te zetten, is toegenomen. Het gevolg is dat sommige spelers in de verleiding komen om het risicoprofiel te verhogen, zonder dat dit extra risico goed wordt ingeprijsd.

Denk hierbij aan te hoge schuldniveaus, of mindere mate van bescherming (directe leningen worden gestructureerd met een aantal beschermingsmechanismen die de kredietverstrekkers in staat stellen in bepaalde situaties in te grijpen). Dit gebrek aan discipline is een risico voor deze spelers in het bijzonder en voor de sector in het algemeen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie