Nieuws

Institutionele beleggers zien 2022 vol vertrouwen tegemoet

Institutionele beleggers verwachten dat uitgestelde uitgaven en onverminderd royaal centrale bankenbeleid de financiële markten in 2022 verder zullen stimuleren. Hogere rentes zijn wel een punt van zorg. Dat is de uitkomst van de Institutional Investor Survey 2022 van Natixis IM.

Groei van bestedingen, inclusief aan Covid gerelateerde uitgestelde uitgaven door consumenten, wordt door institutionele beleggers gezien als de belangrijkste economische groeimotor in 2022.

Verstoringen van de toeleveringsketen en inflatie vormen volgen hen de grootste risico's. Bijna zeven op de tien institutionele beleggers denken dat er een einde komt aan de lange bullmarkt, zodra de centrale banken stoppen met het drukken van geld, maar dat is voor het komende jaar niet aan de hand, zo is de verwachting.

Waarderingen over de top

Bijna de helft van de institutionele beleggers is van mening dat de waarderingen van aandelen zijn vertekend door de lage rentetarieven en niet de fundamentele factoren van bedrijven weerspiegelen. Eén op de vijf zegt zelfs dat waarderingen er niet meer toe doen. Institutionele beleggers zijn minder enthousiast over Amerikaanse aandelen maar juist positiever over cryptovaluta.

"Institutionele beleggers zijn minder enthousiast over Amerikaanse aandelen maar juist positiever over cryptovaluta"

De zoektocht naar rendement leidt institutionele beleggers in toenemende mate naar private assets en alternatives. Daarbij wordt er gestreefd naar outperformance door middel van actief beheer en tactische strategieën om de verwachting van hogere volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten het hoofd te kunnen bieden. 69% van de ondervraagden vreest dat institutiobnele beleggers te veel risico nemen in hun streven naar rendement.

13.2 biljoen dollar onder beheer

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Institutional Investor Survey 2022. Natixis IM ondervroeg 500 institutionele beleggers in 29 landen die samen meer dan 13.2 biljoen dollar beheren voor pensioenfondsen, verzekeraars, staatsinvesteringsfondsen en stichtingen over de hele wereld.

Uit de enquête blijkt dat institutionele beleggers het komende jaar weinig grote wijzigingen willen aanbrengen in hun totale allocatie naar aandelen (39%), obligaties (37%), liquiditeiten (5%) en alternatives (19%). In plaats daarvan denken zij met extra tactische stappen de resultaten op peil houden.

Inflatie en rentetarieven

Zeven op de tien ondervraagden (69%) beschouwen de stijgende inflatie als het belangrijkste risico voor hun portefeuille. Dat is eerder een structureel risico (55%) dan een conjunctureel risico (45%).

"Hoge inflatie is eerder een structureel risico (55%) dan een conjunctureel risico (45%)"

De inflatie geeft institutionele beleggers vooral kopzorgen in hun rentebeleid. Bijna twee derde van de respondenten beschouwt stijgende rentes als het grootste risico voor hun portefeuille.

TINA blijft nog even

Meer dan een decennium van lage rentevoeten maken de zoektocht naar rendement steeds lastiger. Private assets en alternatives waren om die reden in 2021 in trek: 84% van de institutionele beleggers belegt nu in private equity, 81% in private debt en 81% in infrastructuur. Minder dan de helft van de respondenten (45%) denkt dat private assets een veilige haven zullen bieden in het geval van een marktcorrectie, nu de particuliere markten nieuwe recordhoogtes hebben bereikt.

Inmiddels lopen institutionele beleggers lopen ook warm voor digitale activa: 28% belegt al in cryptomunten, en vier op de tien denken dat digitale activa een legitieme beleggingscategorie vormen.

Driekwart van de ondervraagden zegt dat hun actieve beleggingen in de afgelopen 12 maanden beter hebben gepresteerd dan de benchmarks. Dat is toch wel opmerkelijk.

Sectorvoorkeuren

59% van de ondervraagde beleggers denkt dat de energiesector in 2022 beter zal presteren omdat het economisch herstel de vraag zal aanwakkeren. Bijna de helft (49%) verwacht juist extra veel van de gezondheidszorg, die onder meer profiteert van de vaccinatiecampagnes. Bovendien moet na de pandemie de nodige uitgestelde zorg worden ingehaald.

Covid heeft ook een positieve impact gehad op de vooruitzichten voor de informatietechnologiesector. De lockdowns hebben om tal van IT-oplossingen gevraagd.

Traditioneel defensieve markten zullen in 2022 naar verwachting de grootste underperformers zijn, waarbij 35% van de institutionele beleggers voorspelt dat vastgoed minder goed zal presteren en 27% nutsbedrijven.

"Traditioneel defensieve markten zullen in 2022 naar verwachting de grootste underperformers zijn"

Conclusie

Robert Koopdonk (zie foto), hoofd Nederland van Natixis IM: “Over het algemeen zien de instellingen 2022 met optimisme tegemoet. Maar de hoge volatiliteit op de aandelenmarkten en de stijgende inflatie en rentevoeten houden beleggers scherp en zetten hen er in toenemende mate toe aan om tactischer te alloceren om door het huidige klimaat te navigeren." Ofwel, het traditionele buy & hold wordt vervangen door een iets kortzichtere aanpak.

Robert koopdonk van Natixis IM

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Outlook 2022