Nieuws

Schroders: Obligaties eruit, hedgefondsen erin

Obligaties fungeren normaal gesproken als veiligheidsventiel voor aandelenellende. Schroders betwijfelt of dit 2022 ook zo zal zijn. Hedgefondsen vormen een betere buffer.

Het loopt de laatste weken wat minder lekker voor aandelenbeleggers. De AEX-index is sinds half november met ongeveer 5% gedaald en ook in andere landen viel er weinig te halen.

Het zijn dit soort momenten dat beleggers blij zijn met hun obligatieportefeuille. Vooral staatsobligaties hebben de neiging te stijgen als aandelen dalen. Bij bedrijfsobligaties is dat minder het geval, maar daar kan een belegger tenminste rekenen op een leuke rentevergoeding.

Dit jaar gaat die vlieger echter niet op, zo blijkt uit onderzoek van Schroders. De Britse vermogensbeheerders heeft gekeken naar de correlatie tussen Amerikaanse aandelen en staatsobligaties. De laatste zes maanden blijkt de correlatie positief te zijn, wat betekent dat aandelen en obligaties dezelfde kant op bewegen, omhoog en omlaag.

60% aandelen, 40% obligaties

Op zich komt dat wel eens vaker voor, maar het duurt nooit lang. Voor een belegger is dat fijn want dan kan bij een klassieke portefeuille van 60% aandelen en 40% obligaties ook in een slecht aandelenjaar niet veel misgaan.

Maar dat is waar Schroders momenteel aan twijfelt. De coronacrisis heeft voor een vreemde samenloop van omstandigheden gezorgd. Overheden en centrale banken hebben de economie massaal gesteund, met als gevolg dat de economie redelijk overeind is gebleven.

Het nadeel is alleen dat de inflatie aantrekt. Dat pakt zelden goed uit voor obligaties en onder de huidige omstandigheden waarschijnlijk ook niet voor aandelen. De kans is immers groot dat centrale banken de monetaire teugels zullen aanhalen in 2022 en de lage rente was een van de grootste drijfveren van de beurs de afgelopen jaren. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Alternatieven

Wat zijn de alternatieven voor obligaties? Goud, vastgoed, spaargeld of crypto’s zijn opties, maar Schroders kiest liever voor hedgefondsen omdat die veel dezelfde eigenschappen hebben als obligaties.

De vermogensbeheerder heeft twee types uitgezocht: equity market neutral-hedgefondsen (EMN) en multi strategy-fondsen (MS).

Long-short

EMN-fondsen beleggen in aandelenopties en -futures. Over het algemeen hebben ze een 50-50 mix van long- en shortposities. Het rendement bestaat uit de risicopremie die beleggers betalen voor die opties.

Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger de premie. Het risico is minimaal omdat het fonds bij zowel stijgende als dalende koersen inkomen genereert. 

Volgens Schroders leverden de EMN-fondsen als groep de laatste 20 jaar zeer stabiele inkomsten op, vergelijkbaar met staatsobligaties.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Meer strategieën

Bij de MS-hedgefondsen worden meerdere hedgefondsstrategieën met elkaar gemixt. Ze leveren doorgaans meer rendement op dan EMN-fondsen, maar de volatiliteit is ook hoger. Bovendien is bij de MS-hedgefondsen de correlatie met de aandelenmarkt groter, wat ze als substituut voor obligaties minder aantrekkelijk maakt.

Toch blijft Schroders erbij dat beide types hedgefondsen de afgelopen decennia hun waarde bewezen hebben. Dat geldt natuurlijk met name voor de jaren met grote koersbewegingen.

Het leeglopen van de luchtbel tussen 2000 en 2003 is het belangrijkste voorbeeld, gevolgd door de kredietcrisis van 2007-2009. Maar ook vorig jaar tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis deden EMN- en MS-hedgefondsen het beter dan een klassieke 60/40-portefeuille.

2022

Het verschil was toen alleen niet zo groot omdat obligaties aan het begin van corona nog goed rendeerden. Schroders betwijfelt echter of dit in 2022 nog steeds het geval zal zijn als de beurs crasht.

“Aandelen en obligaties zijn normaalgesproken tegenpolen van elkaar, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie