Nieuws

Elf tips voor de langetermijnbelegger

Darius Foroux heeft het niet zo op kortetermijnanalyses van analisten. Hij laat zich liever inspireren door beursgoeroes die zich concentreren op de lange termijn. Hij zet elf lessen op een rij.

Veel beleggers zullen de beurservaringen van Darius Foroux herkennen. De schrijver en ondernemer begon in 2007 zonder enig verstand van zaken met beleggen. Diepgravende analyses waren hem vreemd. Hij deed meer research voor de aankoop van een nieuwe TV dan voor aandelen.

Zijn routine bestond uit een paar uur per week CNBC kijken. Dat moest genoeg zijn om een succesvolle portefeuille op te bouwen. Helaas bleek dat al snel onjuist. In 2008 kelderden de koersen van bijna alle aandelen, waaronder ook veel aangeprezen aandelen zoals banken en verzekeraars.

Foroux leerde de harde les dat analisten op TV meestal ook maar wat roepen. Het is levensgevaarlijk om blind op hun verkooppraatjes te vertrouwen. Waar Foroux wel naar luistert, zijn de adviezen van echt succesvolle beleggers. 

Op zijn website heeft Foroux elf van hun belangrijkste lessen op een rijtje gezet.

1. Inflatie is goed voor aandelen

Dit klinkt misschien gek, gezien de angst die er momenteel heerst over stijgende prijzen. Veel beleggers vrezen dat inflatie zorgt voor geldontwaarding. Een hoge rente kan bovendien leiden tot een vlucht uit aandelen.

Foroux kijkt liever naar de positieve effecten van inflatie. Het is volgens hem heel simpel. Inflatie betekent dat bedrijven hogere prijzen kunnen vragen voor hun goederen en diensten. Daar staan weliswaar hogere loon- en andere kosten tegenover, maar per saldo heeft inflatie bijna altijd een positieve uitwerking op de omzet en winst.

Neem bijvoorbeeld een commercieel vastgoedfonds. Meestal is er in hun huurcontracten vastgelegd dat de huren meestijgen met de inflatie. Aandelen in een vastgoedbedrijf bieden op die manier dus een hedge tegen inflatie. En zo is het bij veel meer bedrijven.

2. Kijk naar de intrinsieke waarde

Bij vastgoedfondsen is het vrij eenvoudig om uit te rekenen wat een aandeel ongeveer waard zou moeten zijn. Het is een kwestie van een schatting maken van de marktwaarde en daar de schulden van aftrekken. 

Bij andere beursgenoteerde bedrijven is dat vaak wat lastiger, maar niet onmogelijk. Er kan bijvoorbeeld naar de cashflow en de schulden worden gekeken, naar het machinepark, de patenten en andere bedrijfsmiddelen. Een bedrijf is geen lege huls, het zit vol met waarde, die beleggers kunnen inschatten.

3. Het marktgemiddelde is prima

Veel beleggers willen de markt verslaan. De grijze middenmoot is voor hen onvoldoende. Om echt rijk te worden, moet een belegger risico nemen, zo is hun gedachte.

Maar dat is de filosofie van een kortetermijnbelegger. Per saldo mogen de meeste beleggers in hun handen knijpen als ze het even goed doen als de beursgraadmeter. 

4. Niet op een rijdende trein springen

Veel beleggers zijn gefrustreerd als ze een aandeel gemist hebben dat tientallen procenten gestegen is. Hun handen jeuken om bij de volgende dip alsnog in te stappen.

Niet doen, zegt Foroux. Hij adviseert nooit op een rijdende trein te springen. Dat zijn aandelen waarbij de insiders meestal alle winst al hebben weggekaapt. Het is beter om te wachten op de volgende trend en daar vroeg op in te spelen, of gewoon te beleggen in indexfondsen. Dan mis je namelijk nooit een trend volledig.

5. De trend is allesbepalend

Aan de trend op de markten valt niet te ontsnappen. Als de aandelenkoersen instorten door een financiële crisis of een pandemie dan daalt meestal alles, ook de kwaliteitsaandelen. Voor stijgende markten geldt hetzelfde.

Beleggers kunnen deze macro-economische trends volgens Foroux het best vergeten en hun eigen langetermijnfilosofie trouw blijven die ook weer gebaseerd kan zijn op sectorale trends.

6. Toekomst onbekend

Analisten op TV en internet geven meestal naar eer en geweten hun mening over de financiële markten. Maar het blijven opinies. De toekomst is onbekend. Het zijn bovendien vaak meningen voor de korte termijn, terwijl beleggen zou moeten gaan over de lange termijn.

7. Timing is flauwekul

Precies op het goede moment beleggen in een aandeel of obligatie. Het kan, maar het is meer geluk dan wijsheid.

Het timen van de markt is zelfs voor de meest briljante beleggers een utopie. Het is ontzettend moeilijk om een juiste inschatting te maken van het hoogte- of dieptepunt van een aandeel of obligatie.

8. Marktwerking op de korte termijn imperfect

De marktwerking op de beurs is niet perfect. Aandelenkoersen kunnen op de korte termijn zowel naar boven als beneden rare irrationele uitslagen maken, maar op de lange termijn zijn de markten opmerkelijk rationeel. 

9. Verliezen hakken er meer in dan winsten

Als een aandeel de ene week 20% daalt en de volgende 20% stijgt dan rest per saldo nog altijd een verlies van 4%.

Vaak vergeten beleggers nog wel eens dat een procentueel verlies zwaarder weegt dan een stijging. Daarom kan het verstandig zijn om stoploss-niveaus in te bouwen, om grote verliezen te voorkomen. Een brede mix van aandelen kan natuurlijk ook helpen.

10. Passief beleggen meestal beter

Sommige mensen vinden het leuk om de hele dag achter het scherm te zitten om in aandelen te handelen. Daar is op zich niks mis mee. Beleggen wordt dan een spel.

Maar voor de meeste mensen is dat niks, die zouden er alleen maar ongelukkig van worden en in het ergste geval ook nog grote verliezen leiden. Zij kunnen beter een mandje indexfondsen kopen of een financieel adviseur in de arm nemen.

11. Met angstig geld valt niks te verdienen

Een van de belangrijkste lessen die Foroux heeft geleerd, is dat er een verschil is tussen geld dat iemand nodig heeft om van te leven en geld dat over is. Als dat onderscheid gemaakt is, kan de angst om verliezen te lijden worden uitgebannen, en dat is belangrijk voor succes.

Foroux noemt het geld voor de dagelijkse levensbehoeftes “scared money,” waar beleggers niet snel risico's mee zullen nemen.

Maar goede rendementen maken zonder risico is volgens hem lastig. Om hoge winsten te boeken, is vertrouwen nodig in de toekomst, waarbij niet gekeken wordt op een jaartje met verlies. Zolang de lange termijn er maar goed uitziet, kunnen de koersen per saldo alleen maar omhoog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022