Nieuws

Amerikaanse assetmanagers maken steeds meer de dienst uit

Van de grootse 20 assetmanagers zijn er inmiddels veertien Amerikaans. Zij zagen hun marktaandeel vorig jaar fors groeien, mede geholpen door de populariteit van ETF's. Dat blijkt onder meer uit het nieuwste onderzoek van het Thinking Ahead Institute.

De beleggingsindustrie heeft ogenschijnlijk weinig last gehad van de coronapandemie. De 500 grootste vermogensbeheerders ter wereld beschikten eind 2020 over een beheerd vermogen van 119,5 biljoen dollar, zo blijkt uit het nieuwste onderzoek van het Thinking Ahead Institute, onderdeel van Wills Towers Watson. Dat is 14,5% meer dan een jaar ervoor, een record. 

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Pensions & Investments, een toonaangevend Amerikaans beleggingsblad, bevestigt de toenemende macht van de Top 20 grootste assetmanagers. Zij zagen in het afgelopen jaar hun marktaandeel stijgen tot 44%.

Ook opmerkelijk, 221 assetmanagers, die tien jaar geleden nog tot de grootste 500 behoorden, staan nu niet meer op de lijst. Hieruit blijkt volgens het Thinking Ahead Institute dat de concurrentie stevig is en dat vooral consolidatie en rebranding in een steeds hoger tempo plaatsvinden.

Amerikanen heersen

BlackRock heeft zijn positie als grootste vermogensbeheerder op de ranglijst behouden, gevolgd door Vanguard, dat voor het zevende achtereenvolgende jaar tweede is. Pas op zeer grote afstand volgt Fidelity Investments.

Duidelijk is dat de markt voor vermogensbeheer steeds meer een Amerikaanse aangelegenheid is. Van de top 20 assetmanagers zijn er veertien Amerikaans, goed voor 78,6% van het vermogen dat deze top 20 beheert.

Hieronder de lijst van de dertien grootste assetmanagers wereldwijd. Het beheerd vermogen moet worden vermenigvuldig met 1000. Zo beheerde BlackRock eind 2020 een pot ter waarde van 8,676 biljoen dollar.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Eind 2020 vertegenwoordigden passieve beleggingen 26% van het totale beheerde vermogen, een stijging van 16,2%. Naast de populariteit van passieve oplossingen constateert het Thinking Head Institute dat er ook meer vraag is naar gespecialiseerde op maat gemaakte beleggingsoplossingen.

Duurzaamheid is in de mode

Daarnaast, en dat zal niet verbazen, hebben duurzame beleggingsoplossingen vorig jaar flink aan populariteit gewonnen. Roger Urwin, medeoprichter van het Thinking Ahead Institute, zegt hierover:

"Vermogensbeheerders zijn zich tijdens de pandemie nog meer bewust geworden van de verwevenheid van het financiële systeem met de samenleving en het milieu. ESG-mandaten zijn in 2020 met 40% gegroeid, vooral dankzij ESG ETF's." 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Overige onderzoeksresultaten

  • De helft van de ondervraagde managers (50%) zegt het percentage minderheden en vrouwen in topposities in het afgelopen jaar te hebben verhoogd.
  • De belangstelling van klanten voor duurzaam beleggen is bij 91% van de ondervraagde bedrijven toegenomen.
  • 78% van de beheerders heeft meer geld uitgegeven aan technologie en big data. Zo'n 66% heeft extra geïnvesteerd in cyber security.
  • Het aantal product aanbiedingen is bij meer dan twee derde (70%) van de ondervraagde ondernemingen toegenomen.
  • Bij een kwart (25%) van de ondervraagde beheerders zijn de provisie-inkomsten gedaald, maar bij 21% zijn deze juist gestegen.
  • Een meerderheid van de beheerders (59%) had te maken met meer bemoeienis van toezichthouders.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's