Nieuws

Economische chaos in Turkije

Het vertrouwen in de Turkse president Erdogan neemt verder af nu de economie wankelt. Het ontslag van drie centraal-bankiers maakt de situatie alleen maar erger.

De Turkse lire heeft donderdag een nieuw dieptepunt bereikt tegenover de dollar en de euro. Er gaan nu 9,19 lira in een dollar en 10,66 lira in een euro. Bij de dollar waren dat er begin dit jaar nog minder dan 7,40, en bij de euro ruim negen.

Als we verder teruggaan in de tijd wordt het verval nog duidelijker. Zo gingen begin 2017 minder dan vier lira in een euro en schommelde de koers in 2010 rond de twee lira per euro. Een gigantische depreciatie dus, die donderdag een nieuwe impuls kreeg door het ontslag van drie bestuursleden van de centrale bank door president Recep Erdogan.

Volgens Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, voorspelt dat weinig goeds voor de toekomst. Zij verwacht dat de lira verder in waarde zal dalen en dat de Turken te maken krijgen met hogere inflatie, minder koopkracht en een kwakkelende economie. 

Torenhoge inflatie

Het besluit van Erdogan komt op een ongelukkig tijdstip. De lira was net dit jaar in wat rustiger vaarwater gekomen, totdat de centrale bank in september het veel bekritiseerde besluit nam om de rente te verlagen van 19% naar 18%. Dat klinkt voor EU-oren nog altijd als extreem veel, maar de inflatie in Turkije is ook heel hoog. In september bedroeg deze 19,6%. 

Volgens Sammani waren de drie bankbestuurders het niet eens met het rentebesluit, en moesten daarom weg. Van de bankbestuurder Ugur Namik Kucuk is dat zeker. Van de andere twee wordt het aangenomen.

Contraire mening  

Erdogan is al langer een voorstander van een verlaging van de officiële rente. Hij denkt dat dit de economische groei zal versnellen en dat de inflatie wel zal meevallen. Sterker, hij denkt zelfs dat de inflatie kan afnemen.

Dat is niet conform de mening van de economische theorie. De meeste economen verwachten dat Erdogan door zal gaan met het verlagen van de rente, met als gevolg een nog zwakkere lira, meer inflatie en een zwakke economie.

Erdogan zwak in de peilingen

Bij Erdogan begint het zo langzamerhand een beetje op paniekvoetbal te lijken. De economie doet het al jaren slecht, en door de hoge inflatie zijn er steeds meer morrende Turken. Dat blijkt ook uit de peilingen. 

Er zijn twee partijen die profiteren van de economische malaise. Dat zijn de sociaaldemocratische CHP en de nationalistische Ïyi-partij. Samen hebben die in de peilingen ongeveer 40% van de stemmen, waarmee ze maar net achter de regeringscoalitie staan van AKP (Erdogan) en de extreem rechtse MHP.

Daarnaast profiteert Ïyi volgens analisten ook van de vluchtelingenstroom uit Afghanistan. Zij staan voor een harder migratiebeleid, waarbij vluchtelingen desnoods met geweld worden tegengehouden.

Zwakke gezondheid?

Tot overmaat van ramp voor Erdogan wordt er in sociale media de laatste tijd getwijfeld aan zijn fysieke en geestelijke gezondheid. Hij ziet er volgens veel commentatoren slecht uit en komt niet fit over.

Dat zou een paar jaar geleden nog ondenkbaar zijn. Erdogan is al sinds 2003 aan de macht, eerst als premier en daarna als president.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen