Nieuws

Vier valkuilen op de groene-obligatiemarkt

Matt Lawton van T. Rowe Price legt uit waar beleggers op moeten letten bij het betreden van de razend populaire green bonds-markt.

Green bonds zijn in opkomst. Nu de markt groeit, groeit ook het risico op green washing. Fondsbeheerder Matt Lawton van T. Rowe Price duikt daar in het rapport Four keys to tackling the green bond boom op in.

 

Veranderende omstandigheden

Helaas is het niet altijd eenvoudig om te beoordelen of een obligatie zijn groene belofte waarmaakt. Er zijn financiële risico’s die niet onderschat mogen worden en het kan voorkomen dat een bedrijf het geld met de groenste bedoeling heeft geleend, maar dat de realiteit anders uitpakt.

Om met het laatste te beginnen. Lawton geeft het voorbeeld van een nieuw vliegveld in Mexico waar de Mexico City Airport Trust groene obligaties voor heeft uitgegeven in 2016 en 2017. De bouw van het vliegveld werd in 2018 echter stilgelegd na een regeringswissel. Het gevolg is dat het groene vliegveld er nooit komt. De obligatie kreeg bovendien een downgrade van kredietbeoordelaar Moody’s, twee klappen tegelijkertijd dus.

Wat volgens Lawton ook met enige regelmaat voorkomt, is dat de situatie van een bedrijf verandert door bijvoorbeeld een overname of een afsplitsing. Ook dat kan veel veranderen aan de besteding van een obligatielening.

Veel data

Feit is dat er bij een groen obligatie tal van factoren die voor één enkele belegger lastig in te schatten zijn. Zelfs voor experts is dat moeilijk.

Tenslotte is er nog het moedwillig om de tuin leiden, waarbij bedrijven of overheden zeggen dat een obligatie bestemd is voor een groen project, maar het geld in werkelijkheid in de algemene middelen vloeit.

Vier tips

Lawton geeft vier tips waar beleggers in ieder geval op moeten letten:

  1. Kijk vooruit: Het is voor beleggers niet genoeg om alleen te kijken naar de ESG-balans van een bedrijf. Bij de selectie van groene obligaties moet er ook een inschatting worden gemaakt over de toekomst.
  2. Analyseer het kader: Er bestaan internationale standaards voor de structuur van groene obligatie en wat voor garanties geboden moeten worden. Elke groene obligatie zou daaraan getoetst moeten worden om green washing te voorkomen.
  3. Monitor: Een groene obligatie kan niet opzij gelegd worden tot het eind van de looptijd. Constante monitoring is vereist om te zien of een bedrijf zich aan de afspraken houdt. Dat is belangrijk vanuit een ESG-oogpunt en vanwege de financiële risico’s.
  4. Ken uw grenzen: Een belegger kan wel de ambitie hebben om alleen maar in groene obligaties te beleggen, maar er zit een limiet aan het aanbod. Hier geldt de wet van vraag en aanbod. Als er veel vraag is maar weinig aanbod dan gaan de prijzen omhoog, met als ultieme uitkomst een luchtbel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen