Nieuws

40% kans op outperformance

Actief beheerde aandelenfondsen bieden 40% kans op beter rendement dan de index. Obligatiefondsen presteren slechter.

Nieuw onderzoek van Lipper FMI toont aan dat, gemiddeld, 40% van de actief beheerde aandelenfondsen er in slaagt zijn benchmark te verslaan. Dat percentage vertoont door de tijd heen wel forse uitslagen, geeft Ed Moisson - hoofd UK & cross-border research bij Lipper - toe. Lipper keek naar de performance van alle fondsen ten opzichte van hun index over een periode van één, drie en tien jaar.

Bij de aandelenfondsen slaagde 40% er in zijn benchmark over drie jaar te verslaan. Gemeten over de afgelopen tien jaar lag dat cijfer lager, op 34,9% terwijl 2011 een ronduit slecht jaar was. Slechts 26,7% wist zijn benchmark voor te blijven. Obligatiefondsen deden het over drie jaar beter dan aandelenfondsen, met 45,4% van de fondsen die zijn benchmark voorbleef. Maar over tien jaar kelderde dat percentage dramatisch tot 16,2%.

Onderliggend zijn er meer interessante gegevens die door het onderzoek worden blootgelegd. Zo blijkt de Noord-Amerikaanse aandelenmarkt veel moeilijk te verslaan door actieve fondsen dan de Britse en Europese. In die laatste twee regio’s wordt ook weer vaker een outperformance behaald over de drie meetperioden dan bij aandelen wereldwijd.

Stabiel rond 40%
Omdat de recente crises de cijfers onherroepelijk beïnvloeden, keek Lipper ook naar een langere termijn, namelijk naar de rolling periods over de afgelopen twintig jaar. Er werd van elk jaar tussen 1992 en 2011 van elk fonds naar de rendementen over één, drie en tien jaar gekeken. Over die 20 jaar schommelde het percentage aandelenfondsen dat zijn index versloeg tussen de 59,1% en 26,7% (toevallig(?) respectievelijk het eerste en het laatste jaar van die 20 jaar). Gemiddeld ligt het percentage op 42,8%.

Dat percentage is opvallend stabiel. Gemeten over de periode van één jaar verslaat gemiddeld 42,8% van de aandelenfondsen zijn benchmark. Over drie jaar is dat 41,4% en over tien jaar 39,7%. Opvallend is dat het percentage in aandelen Noord-Amerika veel lager ligt (36,2% - 30,3% en 20,8%), en in Azië ex-Japan een stuk hoger 48,4% - 48,9% en 54,4%). De tienjaarsrendementen vallen zeer waarschijnlijk wel hoger uit, omdat in die periode veelfondsen verdwijnen – vaak de minder goed presterende fondsen.

Opvallend is de terugval van het aantal ouperformende obligatiefondsen naarmate de meetperiode langer wordt. Ruim 31% verslaat gemiddeld zijn benchmark over één jaar. Over drie jaar is dat nog 24,7% en over tien jaar nog maar 17,4%. Ook hier doen de meer exotische varianten het beter. Het aantal fondsen dat in opkomende markten zijn benchmark verslaat ligt over drie jaar bijvoorbeeld op 45,3%.

In de Europese markt voor aandelenfondsen zijn ETF’s volgens Lipper nu goed voor 17%. Actief beheerde aandelenfondsen hebben 1.500 miljard euro onder beheer, indexfondsen 160 miljard en aandelen ETF’s 139 miljard.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus