Nieuws

Banken verdienen meer aan groene dan aan grijze obligaties

Banken verdienen goud geld aan de bloeiende markt in groene obligaties. Het gevaar van green washing groeit. Werk aan de winkel dus voor toezichthouders.

De golf aan groene en sociale obligaties legt de banksector geen windeieren. De banken hebben tot nu toe dit jaar 3,6 miljard aan fee’s binnen geharkt voor het begeleiden van het uitbrengen van ESG-obligaties. Dat meldt mediabedrijf Bloomberg.

Opvallend is het grote gat met olie-, gas- en kolenbedrijven die normaal gesproken tot de beste obligatieklanten van banken horen. Een goed voorbeeld is JP Morgan Chase, de grootste obligatieadviseur ter wereld.

Vijf jaar geleden verdiende de bank van CEO Jamie Dimon zestien miljoen dollar voor het begeleiden van ESG-obligaties en 107 miljoen dollar met de emissie van obligaties van fossiele brandstofbedrijven. In 2021 is dat omgedraaid. ESG-obligaties leverden dit jaar tot nu toe 223 miljoen dollar op. Voor obligaties van olie- en gasbedrijven is dat 94 miljoen dollar.

750 miljard

Andere banken die bovengemiddeld profiteren van de bloeiende markt van groene obligaties zijn Citibank, Credit Agricole, BNP Paribas en HSBC. De rol van banken bij obligatie-emissies is om beleggers te vinden die ze willen kopen. Ze geven vaak ook een bepaalde garantie voor het op te halen bedrag (ze zijn underwriter). 

De eerste negen maanden van dit jaar werd er voor ongeveer 750 miljard aan ESG-obligaties uitgegeven. Ter vergelijk, over heel 2020 was dat slechts 468 miljard dollar.

Greenwashing

Voor het klimaat lijkt dat fantastisch nieuws, maar het is wel de vraag in hoeverre ESG-obligaties daadwerkelijk groen en/of sociaal zijn. In veel gevallen gaat het om obligaties die anders ook waren uitgegeven, of erger, obligaties die pretenderen groen te zijn, maar dat helemaal niet zijn.

In beide gevallen is sprake van green washing. Bloomberg verwacht dat dit de komende jaren veel aandacht zal vragen van toezichthouders. Dat zal de explosie van de uitgiftes van green bonds echter niet in de weg staan.

“De vraag naar milieuvriendelijke obligaties neemt voorlopig niet af,” zegt Jeff Harte een analist van Piper Sandler. De banken weten dat. Voor hen geldt: "Just follow the money”.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie