Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Help mee de ontbossing te stoppen

Vleesproductie is de belangrijkste oorzaken voor boomkap in het regenwoud. Het aanpakken van ontbossing begint volgens Pictet AM dus in de voedingsindustrie.

"In de ongeveer vier minuten die het kost om dit artikel te lezen, is naar schatting een stuk regenwoud ter grootte van veertig voetbalvelden gekapt. Deze ontbossing heeft allerlei schadelijke gevolgen. Bomen nemen bij het groeien CO2 op uit de lucht. Dat proces stopt als een boom gekapt wordt. Bij het verbranden van hout, komt de CO2 weer vrij.

Omdat in sommige delen van de wereld veel bosgebieden wordt afgebrand om de oppervlakte vrij te maken voor andere doelen, speelt ontbossing een rol bij circa 20% van de menselijke CO2-uitstoot. Ook op andere manieren speelt het regenwoud een grote rol voor het leven op onze planeet. Het bladerdek creëert schaduw, terwijl bomen bovendien de omgeving koelen door water te laten verdampen. Een perenboom van vier meter hoog kan voor ongeveer evenveel afkoeling zorgen als twee kleine airco's.

De grote regenwouden zijn nog veel meer dan een bron van CO2-opname en wereldwijde afkoeling. In het regenwoud wonen miljoenen diersoorten. Veel soorten leven in kleine populaties, maar spelen wel een heel belangrijke rol in hun lokale ecosysteem.

Redenen boskap

Hout is een belangrijke grondstof vooral allerlei sectoren: van huizenbouw tot de verpakkingsindustrie. Elk jaar wordt ongeveer 4 miljard kubieke meter hout verwerkt tot allerlei producten. De meeste bosbouwbedrijven hebben een beleid om voor elke boom die ze kappen, twee jonge bomen te planten. Door te investeren in dit soort ondernemingen, draagt een belegger bij aan een duurzame houtvoorziening.

Het tropisch regenwoud wordt echter niet alleen gekapt om te voorzien in de vraag naar hout. Vleesproductie is de belangrijkste reden voor ontbossing. Alleen al een land zoals Brazilië gebruikt 170 miljoen hectare grond voor het houden van vee. Dat is maar liefst zeven maal het grondgebied van het Verenigde Koninkrijk.

Ook de een na grootste oorzaak van ontbossing – grond vrijmaken voor sojaverbouw - heeft een directe link met vleesproductie. Meer dan 70% van de sojaproductie wordt namelijk gebruikt als veevoer.

Ten slotte speelt ook de opmars van de bewoonde wereld een rol. Door de aanleg van onder meer wegen en boerderijen ligt 70% van de bosoppervlakte binnen een kilometer van de bosrand. Er zijn nauwelijks meer echte diepe, donkere verlaten bossen op onze planeet.

Slimme oplossingen

Naarmate het verschil tussen vleesvervangers en echt vlees vervaagt – zowel qua smaak als qua prijs - wordt de drempel om over te stappen naar een ander dieet steeds lager. Er liggen enorme kansen voor bedrijven die helpen bij een duurzame voedselvoorziening.

Aansprekende voorbeelden zijn de ontwikkelaars van vleesvervangers en specialisten op het vlak van vertical farming. Dit is het werkterrein van de Nutrition-strategie van Pictet, die focust op kansen in de hele voedingsketen: van gewaszaad tot de voedingsproducten in de supermarkt.

Voor beleggers snijdt het mes aan twee kanten: het duurzame vliegwieleffect is veel groter dan wanneer alleen de eigen levensstijl wordt aangepast en de themafocus maakt het mogelijk om heel gericht in te spelen op veelbelovende groeimarkten."

  • Lees het hele artikel van Pictet AM, getiteld Ontbossing: slimme bosbouwoplossingen die het regenwoud sparen

Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen