Nieuws

Hongerige private equity-fondsen azen op prooi

Private equity-fondsen bulken van het geld. Ze doen meer en grotere overnames. De politiek overweegt strengere regels.

Private equity-fondsen zijn nog nooit zo snel in omvang gegroeid. Vooral de grote vier: Blackstone, Apollo, KKR en Carlyle zijn zeer actief bij de overname van bedrijven, leningen en vastgoed.

Het einde is bovendien nog lang niet in zicht, want de miljarden klotsen tegen de plinten. Volgens een artikel van mediabedrijf Bloomberg had de PE-sector medio 2021 een bedrag van 3,3 biljoen dollar klaarliggen voor nieuwe overnames.

Daarvan zat een miljard dollar bij zogenoemde buy-out-fondsen. Dat zijn fondsen die zich richten op meer volwassen bedrijven en leningen die om een of andere reden slecht presteren of waar met behulp van scherpe financiering meer rendement valt uit te halen.

Geld ophalen

Het meest agressief in het ophalen van vers kapitaal zijn KKR en Carlyle. De eerste haalde in het tweede kwartaal een recordbedrag op van 59 miljard dollar, terwijl Carlyle bekend heeft gemaakt dat het 27 miljard dollar wil ophalen voor een nieuw fonds.

Opvallend is dat de deals steeds groter worden. PE-fondsen doen overnames die vroeger alleen voorbehouden waren aan grote bedrijven en familiefondsen. Bij dit soort grote overnames wordt er vaak samengewerkt.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de overname van Medline Industries waar in juni een bod op een meerderheidsbelang is gedaan van 30 miljard dollar door Blackstone, Carlyle, Hellman & Friedman en GIC uit Singapore.

Vliegwiel

“Een overvloed aan financiële middelen en investeringsmogelijkheden hebben geleid tot een echte hausse in private equity," zegt Meziane Lasfer een hoogleraar aan de Bayes Business School in Londen. Volgens hem is er sprake van een soort vliegwieleffect.

“Hoe meer overnames er worden gedaan, des te sneller groeien de PE-fondsen, omdat ze meer verdienen."

Of dat goed of slecht is daar verschillen de meningen over. Een veel geuite kritiek is dat PE-bedrijven vooral in een ding goed zijn en dat is het leegzuigen van een bedrijf. PE-fondsen worden ook wel sprinkhanen genoemd.

Daar zit zeker een kern van waarheid in. Van de andere kant zijn er ook een heleboel voorbeelden van bedrijven voor wie een overname door een PE-fonds de redding heeft betekend en de verlossing van een slecht management.

Verenigd Koninkrijk

Een van de meest actieve markten is het VK. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de relatief lage waarderingen en milde regels.

Een voorbeeld is de Britse supermarktketen WM Morrison waar een biedingsstrijd om is ontstaan tussen Clayton, Dubilier & Rice en Fortress, dat weer samenwerkt met andere investeerders.

Schulden

De regels zijn volgens Bloomberg de grootste zorg voor de sector. Het VK is mild, maar dat geldt voor meer landen. Er gaan in de politiek steeds meer stemmen op dat het bij de regels en het toezicht wel wat strakker kan.

Dat heeft onder andere te maken met de leverage. PE-fondsen doen overnames met veel geleend geld en we weten allemaal dat een opeenstapeling van schulden grote risico’s met zich meebrengt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie