Nieuws

Overal kleine bubbels

Ben Carlson denkt dat de tijd van de grote financiële bubbels voorbij is. Sociale media veroorzaken in plaats daarvan kleine bubbels, vaak meerdere tegelijkertijd.

Fondsbeheerder Ben Carlson onderzoekt in zijn blog A Wealth of Common Sense of financiële markten zich in bubbelland bevinden. Zijn conclusie: veel duidt daar wel op. Maar in tegenstelling tot voorgaande bubbels hebben we door de opkomst van sociale media te maken met meerdere kleine bubbels die op macroniveau minder gevaarlijk zijn.

Volgens Carlson moeten beleggers allereerst beseffen dat er bijna elk jaar gewaarschuwd wordt voor bubbels, maar dat ze in werkelijkheid zelden voorkomen.

Grote bubbels

De Nederlandse tulpenmanie was een van de eerste echt grote financiële bubbels in de jaren 30 van de zeventiende eeuw. Daarna volgde in 1720 de speculatieve bubbel rondom twee handelsbedrijven: Mississippi Company en slavenhandelaar South Sea Company.

Ruim 150 jaar later was er in de VS een grote bubbel door de gehypte uitbreiding van het spoornet. Eind jaren ’20 van de vorige eeuw was er de Grote Depressie, veroorzaakt door een gigantische schuldenbubbel met alle gevolgen van dien.

In 1989 barstte de Japanse effecten- en vastgoedbubbel en nog weer twintig jaar later volgde de internetbubbel. De laatste echt grote bubbel was in 2007 toen de hypotheekbubbel uit elkaar spatte na het faillissement van Lehman Brothers.

Kuddegedrag 

Wat leren die bubbels? Ze hebben meestal enorme sociale en economische gevolgen, maar ze komen niet vaak voor.

Volgens Carlson hebben ze altijd een gelijke noemer: er is sprake van kuddegedrag. Dat staat goed beschreven in het boek The Delusions of Crowds van William Bernstein. Hij ziet vier omstandigheden die bijna altijd van toepassing zijn op bubbels:

  1. Speculatie is het gesprek van de dag, aan de keukentafel, op feestjes en andere sociale bijeenkomsten.
  2. Sommige mensen gaan heel ver en nemen ontslag om zich helemaal te kunnen richten op hun favoriete belegging.
  3. Sceptici die de hype bekritiseren, worden weggehoond door degene die erin geloven.
  4. Analisten komen regelmatig met bizar aandoende koersvoorspellingen.

Deze factoren zullen veel mensen bekend in de oren klinken. Bitcoin binnen een jaar naar een ton, de Dow Jones-index naar 40.000 en een aandeel Tesla naar 1000 dollar. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van voorspellingen de voorbije weken.

Sociale media

Allemaal bubbels? Het zou zomaar kunnen, maar toch maakt Carlson zich weinig zorgen. Dat heeft te maken met de razendsnelle opkomst van de sociale media.

Volgens Carlson zijn sociale media perfect geschikt voor bubbelvorming. Maar het zijn altijd kleine bubbels. De een gelooft in meme-aandelen, zoals Game Stop, de ander in bitcoins en een derde werpt zich helemaal op groene technologieaandelen.

Het voordeel daarvan is dat ze zeer uiteenlopende karakteristieken hebben en waarschijnlijk op verschillende tijdstippen uit elkaar spatten. Het gevolg: de beurs en de economie als geheel hebben er weinig last van.

Voor de echte doemdenkers is dat vervelend, want zoals Carlson zegt:

"We could have mini-bubbles that blow and pop without causing as much serious damage as when they were more widespread. If this is the case, the bubble prognosticators will remain irritated."

Van de andere kant zijn de sociale media een vrij jong fenomeen. De eerstvolgende minibubbel die knapt, moet bewijzen dat bubbels op zichzelf staan en niet besmettelijk zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie