Nieuws

Is nieuwe Duitse regering gevaar voor de Bund?

Aanstaande zondag zijn er Duitse verkiezingen. Wat betekent dit voor beleggers? T. Rowe Price en NN investment Partners hebben daar totaal verschillende gedachten over. Voor Vanguard is het geen onderwerp.

Ongeacht de uitslag van de Duitse verkiezingen, is deelname van de Groenen aan de volgende regeringscoalitie volgens T. Rowe Price vrijwel zeker. Meer agressieve CO2-reductiedoelstellingen, hogere uitgaven om de infrastructuur te vernieuwen en belastingverhogingen op bruin energieverbruik zijn waarschijnlijk als de Groenen van hun ambitieuze milieu-agenda regeringsbeleid weten te maken.

Dit heeft nare consequenties voor beleggers in Duitse obligaties, stelt Tomasz Wieladek, internationaal econoom bij T. Rowe Price, in de publicatie Germany’s New Government Is Likely to Rewrite Economic Policy.

"Hogere uitgaven, agressievere CO2-reductiedoelstellingen, belastingverhogingen en meer uitgifte van obligaties kunnen volgend jaar een sell-off van Duitse bunds veroorzaken."

Tomasz Wieladek van T. Rowe Price

Keerpunt

Maar er moet eerst nog worden gestemd. De precieze uitslag van de verkiezingen aankomende zondag blijft onzeker. Een herhaling van de huidige coalitie van de Christen-Democratische Unie (CDU), haar Beierse zusterpartij CSU, en de Sociaal-Democratische Partij (SPD) is volgens Wieladek hoogst onwaarschijnlijk.

"Hoewel een dergelijke uitkomst theoretisch mogelijk is op basis van de huidige peilingen maakt het door de SPD voorgestelde programma van grotere welvaartsverdeling en regulering van de arbeidsmarkt het onwaarschijnlijk dat zij ervoor zou kiezen om nogmaals een coalitie te vormen met de conservatieve CDU/CSU als er andere opties beschikbaar zouden zijn."

Nee, Wieladek verwacht dat deze verkiezingen een keerpunt zullen zijn omdat de Groenen vrijwel zeker deel zullen uitmaken van de nieuwe coalitie. "Volgens de huidige peilingen is een coalitie onder leiding van de SPD en de Groenen de meest waarschijnlijke uitkomst."

Bunds zijn het haasje

In dit scenario zal het economisch beleid een heel andere richting uitgaan dan het beleid dat de regering van bondskanselier Angela Merkel de afgelopen zestien jaar heeft gevoerd. SPD en Groenen zullen volgens Wieladek kiezen voor een gemakkelijkere toegang tot sociale uitkeringen, herverdeling, en een pro-actiever gebruik van begrotingsbeleid om binnen 20 jaar de overgang naar een koolstof neutrale economie te bewerkstelligen.

Wieladek: "De Groenen hebben toegezegd om de komende tien jaar 500 miljard euro uit te geven om de overgang van Duitsland naar hernieuwbare energie te versnellen. Om deze ambitieuze uitgavenplannen te helpen financieren, heeft de partij laten weten van plan te zijn het Duitse schuldenplafond, die regeringen ervan weerhoudt te veel schulden aan te gaan, te herzien en de belastingen op vermogen en hoge inkomens te verhogen."

"De partij heeft ook toegezegd het minimumloon binnen de eerste 100 dagen van haar mandaat te verhogen tot twaalf euro per uur (26% boven het huidige niveau)."

Wieladek verwacht dat de onvermijdelijke verschuiving in de richting van een meer milieugerichte wetgevingsagenda waarschijnlijk structureel negatief zal uitpakken voor de Duitse bunds, "een uitkomst die niet volledig in de huidige waarderingen is ingeprijsd."

Aandelenimpact gemengd

De impact op de aandelenmarkten zal volgens Wieladek meer gemengd zal zijn. "De winsten van bedrijven die gespecialiseerd zijn in koolstof-intensieve activiteiten zullen waarschijnlijk dalen omdat die activiteiten onderworpen zullen worden aan hogere koolstofbelastingen.

Aan de andere kant zullen bedrijven die de groene transitie helpen bevorderen of minder koolstof-intensieve activiteiten aanbieden aanzienlijk profiteren van deze verwachte grote veranderingen in het overheidsbeleid, en dit zou in hun aandelenkoersen tot uiting moeten komen."

Ofwel, de keuze voor duurzame Duitse bedrijven zal zich geheid uitbetalen. Een inkoppertje. Nou ja, mits het verkiezingsprogramma van de Groenen 100% regeringsbeleid wordt. Dat valt nog maar te bezien.

Geen radicale koerswijziging

In tegenstelling tot T. Rowe Price rekent NN Investment Partners (NN IP) na de Duitse verkiezingen niet op een radicale koerswijziging van het economische beleid. Het basisscenario van NN IP voor de komende Duitse regering is een coalitie van drie partijen met een breed coalitieakkoord, een iets progressievere aanpak, een pro-Europese oriëntatie en gematigd stijgende uitgaven in de komende jaren.

"Vanuit een marktperspectief zou het belangrijk zijn dat de CDU/CSU en de FDP zich flexibel opstellen ten aanzien van het schuldenplafond om te kunnen ingaan op de eisen van het linkse blok. Anderzijds zal de volgende regering waarschijnlijk uit beide blokken bestaan."

"Dat zal de ruimte voor meer schuld beperken." Dat schrijft Marco Willner, hoofd beleggingsstrategie van NN IP, in de publicatie Elections in Germany: Financial markets only partly affected bij possible change of direction.

Marco Willner van NN IP

Bescheiden markteffect

Wat aandelen betreft, zal de verkiezingsuitslag volgens Willner waarschijnlijk alleen impact hebben op bepaalde sectoren, aangezien Duitse beursgenoteerde bedrijven internationaal gediversifieerd zijn. "Een kritische vraag is of de Groenen een vervroegde kolenuitstap zullen doordrukken als zij in de regering komen. Dit zou individuele nutsbedrijven onder druk kunnen zetten."

Een sterk progressief blok in de regering zou ook de discussie over een belasting op financiële transacties nieuw leven kunnen inblazen. Dat zou een negatief effect kunnen hebben op financiële aandelen.

Ook voor de obligatiemarkt zal de komst van een nieuwe Duitse regering niet al te veel effect hebben. Zolang de Duitse uitgaven niet door het dak gaan, zal de Duitse rente volgens Willner ultra-laag blijven.

Zo staan de Duitse partijen er nu voor

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Keep calm!

Dan is er nog de mening van econoom Roxane Spitznagel van Vanguard. Zij doet geen voorspelling wie er wint en wat mogelijke beursgevolgen zijn. Belangrijker is volgens haar de drie basisprincipes in acht te houden, die bij elke grote politieke gebeurtenis toepasbaar zijn. En wel:

  1. Marktimplicaties van politieke gebeurtenissen laten zich niet voorspellen
    "Bij het Britse EU-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 was de consensusverwachting dat Brexit en Trump negatief zouden zijn voor het beurssentiment. De Britse aandelenmarkt ging in de dagen na de stemming sterk omhoog, terwijl na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump de Amerikaanse aandelenmarkten aanzienlijk stegen en de koersen van Amerikaanse staatsobligaties daalden."
  2. Houdt de lange termijn in het vizier
    "Aangezien politieke gebeurtenissen zeer onvoorspelbaar zijn, is het belangrijk om de verleiding te vermijden om te proberen de markt te timen. Uit onderzoek van Vanguard blijkt dat time in the market en niet market timing de kans op beleggingssucces vergroot.
  3. Wees wereldwijd gediversifieerd
    Ten slotte zal een portefeuille die gespreid is over activaklassen en regio's, in overeenstemming met persoonlijke beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie beleggers op de lange termijn het beste helpen. Met een wereldwijde portefeuille is de kans groter dat negatieve schokken van individuele markten en sectoren worden getemperd."

Roxane Spitznagel van Vanguard


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's