Nieuws

Londen moet zoals de Randstad worden

Brexit en de coronacrisis hebben de functie van een grote stad als Londen onder druk gezet. Volgens vastgoedfondsmanager Rogier Quirijns (in de IEXFonds 40) moet Londen decentraliseren.

Londen kan zijn positie als financieel centrum waarschijnlijk niet vasthouden. Dat biedt kansen om na te denken over een nieuw soort stad.

"Iedereen kan geld verdienen in Londen. De vraag is: is het sociaal duurzaam?," zei hij tegen Citywire Selector. Quirijns noemde de kwestie van onbetaalbare woningen in de hoofdstad en zei dat decentralisatie een oplossing zou kunnen bieden voor extreme huizenprijzen.

"Londen is nog steeds een stad met een geweldige infrastructuur, met veel verschillende culturen en IT-bedrijven. Ik ben dus geen doemdenker, maar ik denk dat een kleinere positie in Londen en een grotere positie in andere steden in het VK goed zal zijn voor het land," aldus Quirijns.

Het zou goed zijn als er in het VK meerdere grote steden komen met verschillende functies. Zoals Frankfurt dat het financiele centrum van Duitsland is, en Berlijn dat de (culturele) hoofdstad is. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus