Nieuws

Beleggers lijden aan happy nostalgia

Beleggers onthouden hun beste handelstransacties in de regel beter dan hun slechtste. Een selectief geheugen is niet handig.

Mensen hebben een selectief geheugen waarbij positieve gebeurtenissen meer blijven hangen dan negatieve. Dit fenomeen van happy nostalgia blijkt uit talloze onderzoeken.

Beleggers zijn ook niet immuun voor deze kwaal, concludeert een studie van Daniel Walters en Philip Fernbach.

Vergeetachtig

De twee onderzoekers hebben twee belangrijke varianten van selectief geheugen bij beleggers gevonden. Ten eerste hebben beleggers een te positief beeld over hun effectentransacties uit het verleden. Ten tweede worden hele stomme of mislukte handelstransacties vaak helemaal vergeten.

Voor het onderzoek werden meerdere experimenten uitgevoerd. In een daarvan werd gevraagd aan beleggers hoe zij hun prestaties herinneren. Deze werden vervolgens vergeleken met de werkelijkheid.

De verschillen tussen herinnering en werkelijkheid waren niet enorm, maar wel consistent. Wanneer beleggers werd gevraagd zich een specifieke transactie te herinneren, dachten zij gemiddeld een koerswinst van 44% te hebben behaald. In werkelijkheid was het 40%.

Veranderend beleggersvertrouwen 

In een ander experiment werd deelnemers gevraagd hun tien grootste transacties van het afgelopen jaar te noemen. In 40% van de gevallen vergaten de deelnemers daarbij verliesgevende transacties, terwijl dat bij winstgevende transacties slechts in 30% van de gevallen voorkwam.

In een vervolgstudie werden beleggers in twee groepen onderverdeeld. Aan een groep werd iets onbelangrijks gevraagd. De andere groep werd gevraagd al hun transacties van het afgelopen jaar nog een keer door te lopen en de belangrijkste uit te kiezen. Als ze dit hadden gedaan, werd vervolgens weer naar hun vertrouwen in de toekomst gekeken. 

Wat bleek is dat de tweede groep door het zoeken naar de belangrijkste trades werd geconfronteerd met de harde (niet zo fraaie) werkelijkheid. Het vertrouwen nam daardoor af. Bij de controlegroep gebeurde niks.

Meer factoren

Walters en Fernbach zijn zich er van bewust dat er buiten een selectief geheugen nog meer factoren een rol spelen bij overmoedige beleggers. Denk bijvoorbeeld aan machismo en druk van de buitenwereld om falen en teleurstellingen niet te tonen.

Des te meer reden voor beleggers om met enige regelmaat hun geheugen op te frissen met harde feiten uit de portefeuille.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus