Nieuws

Powell goed voor klimaatplannen Biden

Er is binnen de Amerikaanse Democratische partij een stevige discussie ontstaan of Jerome Powell volgend jaar door mag als Fed-president. Columnist Robinson Meyer denkt dat het voor het klimaat belangrijk is dat hij aanblijft.

De eerste termijn van Jerome Powell als Fed-president loopt af in februari. Powell kwam in het bestuur onder Barack Obama en werd president onder Donald Trump.

Binnen de Democraten is nu een heftige discussie ontstaan of Powell voor nog eens vier jaar aan de bak mag. Een aspect aan de discussie is puur psychologisch. Kan Joe Biden het eens zijn met een keus gemaakt door zijn Republikeinse voorganger? Maar er zijn ook meer inhoudelijke controversen tussen de voor- en tegenstanders van Powell.

Klimaat

Het klimaat speelt daarbij een belangrijke rol. Er is een groep Democraten onder leiding van Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley die vindt dat Powell niet streng genoeg is voor de financiële sector.

Zij vinden dat banken meer eigen vermogen zouden moeten opbouwen om klimaatrisico’s te compenseren.

De voorstanders van Powell binnen de Democraten leggen meer de nadruk op het feit dat de Fed onder Powell een historische beleidsverandering heeft doorgevoerd die het mogelijk maakt meer geld uit te geven aan de energietransitie zonder dat dit leidt tot hoge werkloosheid.

Volcker

Dat is ook de zijde die klimaatjournalist Robinson Meyer kiest in een opiniestuk voor The Atlantic. Volgens hem mag de revolutionaire betekenis van Powell niet worden onderschat. Hij heeft feitelijk een einde gemaakt aan vier decennia van inflatiedoctrine.

Die begon in 1979, toen de VS werd geregeerd door Jimmy Carter. Dat was een fase in de Amerikaanse geschiedenis met torenhoge inflatie en werkloosheid. Carter stelde Paul Volcker aan als Fed-president die daar een einde aan wilde maken.

Het was het begin van een pijnlijke periode waarin de Fed een restrictief monetair beleid voerde, wat leidde tot lagere inflatie maar ook een recessie en nog hogere werkloosheid. Pas na 1984 begon het beleid van Volcker echt succes te hebben met een lagere inflatie en een dalende werkloosheid.

Dubbelmandaat

De Fed heeft het beleid van Volcker sindsdien min of meer voortgezet. In het dubbelmandaat van de Fed - gericht op lage inflatie (onder de 2%) en stabiele economische ontwikkeling - had de inflatiedoelstelling voorrang. Maar de in 2017 aangetreden Powell heeft dit op een hoop gegooid.

Na het uitbreken van het coronavirus heeft Powell een streep gehaald door de fixatie op de 2%-grens. Het mag van Powell met de inflatie best een pondje meer zijn als dat goed is voor de economie.

Rugwind

Volgens Meyer is dat van groot belang voor het klimaat. Het heeft Biden veel rugwind gegeven bij zijn American Rescue Plan in maart. Hetzelfde zal gelden voor de klimaatplannen die onder andere grote infrastructuurinvesteringen omvatten, een strengere regulering van vervuilende auto’s en vrachtwagens, een revitalisering van de Amerikaanse industrie en volledige werkgelegenheid.

Waarom is dat zo? Dat heeft te maken met de twee belangrijkste taken van de Fed: banktoezicht en rentebeleid. Bij het rentebeleid zijn er een paar knoppen waar een centrale bank aan kan draaien.

Als de kraan dicht wordt gedraaid (hogere rente) dan wordt het moeilijker geld te lenen, stijgt de spaarquote, daalt de economische groei en de inflatie. Bij het opendraaien van de kraan gebeurt het omgekeerde.

Goedkope financiering overheidsbestedingen

Meyer denkt dat onder Polwell de kraan openblijft, wat het voor Biden mogelijk maakt om zijn klimaatplannen goedkoop te financieren terwijl de werkloosheid laag blijft. Een wat hogere inflatie vindt Meyer dan niet erg. 

Het is ook van belang voor de sociale vrede. Dankzij de energietransitie zullen er namelijk veel banen in de olie- en gasindustrie en waarschijnlijk ook elders verdwijnen. Het is belangrijk dat er dan elders andere banen bijkomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen