Nieuws

The case voor Europees vastgoed

Het Franse beleggingshuis toont zich zeer optimistisch over de kansen van Europees vastgoed. Blijvend lage rentes, meer inflatie, en een sterk economisch herstel moeten de vastgoedrendementen stuwen.

Europees commercieel vastgoed kan een sleutelrol gaan spelen in menig beleggingsportefeuille. Dat betogen Pascal Blanqué en Vincent Mortier, respectievelijk Group CIO en Deputy Group CIO bij Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi, in de lijvige publicatie European commercial real estate: play the re-opening with quality assets. Zij constateren onder meer dat het rendementsverschil tussen vastgoed en staatsobligaties hoger is dan gemiddeld, wat de vastgoedkansen verbetert. Wat zijn de andere hoofdpunten in het lange verhaal?

Nou ja, volgens de hoofdbeleggers van Amundi komt de Europese economie uit de ergste economische malaise sinds de Grote depressie. Over dat herstel tonen zij zich optimistisch."Naarmate de uitrol van vaccins over het hele continent snel vordert, worden maatregelen en reisverboden opgeheven, waardoor de groei weer opleeft."

Deze opleving geldt met name voor de vastgoedsector, die een moeilijk jaar achter de rug heeft. Maar ja, zoals dat is met vastgoed, de ene steen is de andere niet. "Het tempo van dit herstel zal ongelijk zijn tussen sectoren en subsectoren." Klimt retail bijvoorbeeld uit het dal? Wat doet meer thuiswerken met de kantorenmarkt?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rentes blijven laag

Naast positiveve cyclische factoren zijn er volgens de schrijvers nog twee redenen die het herstel van de Europese vastgoedmarkt vleugels kunnen geven. Zo zullen de Europese centrale banken naar verwachting nog geruime tijd accomoderend beleid hanteren, wat natuurlijk positief is voor de gehele Europese vastgoedmarkt, niet alleen omdat hierdoor forse vastgoedschulden goedkoop zijn te financieren.

“Terwijl de Federal Reserve praat over afbouwplannen, bevestigde de ECB onlangshaar gematigde houding. De opkoopprogramma's zouden moeten helpen de rentes op staatsobligaties laag te houden, waardoor beleggers naar andere inkomstenbronnen zullen kijken dan de traditionele.” Vastgoed is een goed alternatief, vooral door de vaste inkomsten die het genereert. De search for yield gaat het zoveelste jaar in. 

Meer inflatie is goed

Daarnaast speelt stijgende inflatie vastgoed in de kaarten. Vastgoed biedt hiertegen goede bescherming, omdat de huren doorgaans worden geïndexeerd. Inflatie wordt automatisch doorberekend. In tegenstelling tot beleggers in aandelen en obligaties is er bij vastgoedbeleggers weinig vrees voor oplopende inflatie.

Wat dat allemaal betekent voor het toekomstige vastgoedrendmenent? "De opname van onroerend goed in een Europese gediversifieerde portefeuille zou het algehele verwachte rendement kunnen verhogen en de risk-returnverhouding kunnen verbeteren. Ondanks pandemie-gerelateerde onzekerheden zal de Europese private vastgoedmarkt groeien met 3,0% tot 3,4% de komende vijf jaar."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De belangstelling van beleggers voor onroerend goed zal in 2021 naar verwachting sterk zijn, gedreven door de  rendementskloof van eersteklas vastgoed en staatsobligaties. Maar ook dit jaar geldt: "Segmentatie en selectiviteit zijn de sleutelwoorden bij vastgoedbeleggingen."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie