Nieuws

Op het snijvlak van groei en waarde

Het Fidelity Europe Fund wil niet kiezen tussen waarde of groei. Beide beleggingsvormen hebben hun voors en tegens, maar samen vormen ze een ijzersterk team, zo is de achterliggende beleggingsfilosofie.

In de wereld van actief vermogensbeheer zijn er twee grote kampen, met aan de ene kant beleggers die geloven in groeiaandelen en aan de andere kant beleggers die geloven in waarde. Het zijn bijna religies met een compleet andere visie op de markt en sterk uiteenlopende rendementen.

De afgelopen jaren hadden de groeibeleggers het gelijk aan hun zijde. Maar aan het begin van deze eeuw was er ook een lange periode dat waardebeleggers het beter deden.

Wat de toekomst brengt, weet niemand, maar fondsmanager Victorie De Trogoff van Fidelity weigert zich vast te leggen op een van de twee strategieën. Zij kiest voor een strategie waarbij groei en waarde min of meer samensmelten.

Juiste snijvlak 

“De afgelopen 15 tot 20 jaar was het gebruikelijk dat vermogensbeheerders hun fonds typeerden als een groei- of valuefonds, maar ik doe daar niet aan mee. Ik wil ze met elkaar verbinden”, zegt De Trogoff in een interview met Citywire.

Feitelijk kijkt zij met twee verschillende brillen naar de aandelenbeurs. Alleen aandelen die met beide brillen op een positief beeld opleveren, vindt ze interessant. Het zijn aandelen op het snijvlak van groei en value.

Minder volatiel

Ze noemt als voorbeelden ASML en AstraZeneca. Twee bedrijven die volgens haar niet duur zijn als er wordt gekeken naar bijvoorbeeld de koers-winstverhouding of koers-omzetverhouding, en tegelijkertijd positieve groeivooruitzichten hebben.

Een van de grote voordelen van een gemengde strategie is volgens haar dat de resultaten meer uitgebalanceerd zijn. Het is namelijk vaak zo dat als groeiaandelen het slecht doen, waardeaandelen juist outperformen, en andersom. Dat betekent minder euforische fases, maar ook minder stress.

Het streven naar stabiele inkomsten, valt ook te zien in de samenstelling van het fonds. Trogoff kiest consequent voor 50 aandelen met allemaal ongeveer een gelijke omvang in de portefeuille. Ook dat zorgt voor minder volatiliteit.

Sterke prestaties

Met een rendement van rond de 150% over de laatste tien jaar heeft De Trogoff het in ieder geval prima gedaan. De enige slechte jaren waren 2018 met -11,5% en 2011 met -8,6%.

Verder terug in de tijd was 2008 het meest dramatische jaar voor het Europafonds toen 47,8% van de waarde verloren ging. In 2020 deed alleen het eerste kwartaal pijn toen er bijna een kwart in rook opging. De rest van het jaar werd dat meer dan goedgemaakt. De beste jaren waren 2019 en 2009 met rendementen van 33,9% en 38,5%.

Het Fidelity Europe fonds heeft een beheerd vermogen van 925 miljoen euro. Het werd gelanceerd in december 2001 toen net de laatste lucht ontsnapte aan de internetluchtbel. Andere topholdings van het fonds zijn momenteel Sanofi, Enel, Compagnie de Saint-Gobain, Cap Gemini, Adidas, Roche, Infineon en Amadeus.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie