Nieuws

En weer is daar het Amerikaanse schuldplafond

Het is nu aan Janet Yellen om ervoor de zorgen dat de Amerikaanse overheid zijn schulden kan blijven betalen. Daarvoor worden bijzondere maatregelen genomen.

In de VS gaat het anders dan anders. De overheid kan niet eindeloos geld lenen - obligaties uitgeven - maar moet het aan het Congres voorleggen om het maximaal te lenen bedrag te verhogen, als dat nodig is. 

Sinds 1917 is dat al meer dan 100 keer gebeurd, schrijft ING. Meestal zonder problemen. In 2019 werd het schuldenplafond verhoogd tot 22 biljoen dollar en tot 28,5 biljoen dollar tot 31 juli 2021.

Maar die datum is geweest en er zijn nog geen nieuwe afspraken met het Congres. Aan het team van Janet Yellen - de minister van Financiën - de zware taak om de schuld niet verder op te laten lopen in een tijd waarin de overheidsuitgaven ver boven de belastinginkomsten uitkomen, aldus ING.

Bijzondere maatregelen

Yellen en haar team hebben bijzondere maatregelen aangekondigd om de schuld binnen de perken te houden. ING heeft ze op een rijtje gezet: 

  1. Suspending sales of State and Local Government Series Treasury securities
  2. Redeeming existing, and suspending new, investments of the Civil Service Retirement and Disability Fund and the Postal Service Retiree Health Benefits Fund
  3. Suspending reinvestment of the Government Securities Investment Fund
  4. Suspending reinvestment of the Exchange Stabilization Fund.

ING verwacht echter dat deze maatregelen de overheid maar kort een beetje lucht geven. Misschien tot oktober of november.

Als er dan geen nieuw plafond is, zullen er drastische bezuinigingen moeten komen, of zal de VS deels zijn leningen niet meer kunnen aflossen.

Tweestrijd

Er zijn 60 senatoren nodig om toestemming te geven voor een verhoging van het schuldplafond. Het Congres is 50-50 verdeeld. 

ING: "Democrats could tough it out and hope that fears over a potential debt default and assumed resulting market turbulence could bring the two sides together for the good of the nation. This appears highly unlikely given the polarised nature of politics right now."

"The Republicans also know that debt conjures up negative images in voters’ minds. Placing the blame for higher debt levels firmly on the shoulders of the Democrats is an opportune thing to do, especially with mid-term elections little more than a year away."

Het blijft lastig dus om de handen op elkaar te krijgen voor een schuldplafondverhoging. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie