Nieuws

Private-equity-investeerders jagen op Nederlandse MKB-bedrijven

2021 belooft een recordjaar te worden voor private equity-deals. Investeerders tuimelen over elkaar heen om met name Nederlandse MKB-bedrijven op te kopen. De coronacrisis heeft hen amper geraakt.

Private-equity investeerders hebben in het eerste halfjaar van 2021 wereldwijd voor meer dan 500 miljard dollar aan deals gesloten, zo blijkt uit de laatste cijfers van Refinitiv. Dit is het hoogste bedrag in zes maanden tijd sinds het databedrijf in 1980 hierover cijfers bijhoudt.

Ook in de Benelux draait de dealflow weer op volle toeren, na een zwak 2020 als gevolg van de pandemie. Private-equity-investeerders kochten in de lage landen voor een totale waarde van 9,4 miljard euro aan bedrijven op, meldt Mergermarket. In heel 2020 kwam dit bedrag uit op 6,6 miljard euro. Ook de totale waarde van verkochte bedrijven – de exits - lag met 4,3 miljard fors hoger dan vorig jaar.

Optimisme neemt toe

Paolo Gambirasi, business development director bij Admincontrol, verklaart: "Nederland doet het economisch veel beter dan verwacht, en het optimisme neemt snel toe. Verwacht wordt dat de komende twaalf maanden nog veel meer transacties zullen worden aangekondigd, zowel op het gebied van buyouts als exits, en dat zal de hele regio ten goede komen."

Onder andere Chinese kopers waren actief geweest in de regio, vooral in de snelgroeiende consumenten- en technologiesectoren. De grootste deal kwam op naam van investeringsmaatschappij Hillhouse Capital, dat voor 3,7 miljard euro de huishoudelijke apparatentak overnam van Philips.

Nederlandse MKB-bedrijven gewild

Private-equity investeerder Flexstone Partners, onderdeel van Natixis Investment Managers, stelt in een recente marktupdate dat vooral het middensegment nog steeds aantrekkelijk is. Sinds 2014 vond 83 procent van de overnamedeals plaatst in dit segment, om goede redenen. Zo hebben private equity-investeringen in MKB-bedrijven het in bijna alle economische cycli beter gedaan dan het marktgemiddelde.

Ook het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel en het feit dat middelgrote bedrijven gemakkelijker kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden zijn grote pluspunten. Als het op uitstappen aankomt, zijn er in dit segment ook betere exit-mogelijkheden, waaronder de verkoop aan grotere investeringsfondsen of concurrenten in de sector waarin het bedrijf actief is.

Tot slot heeft het middensegment zich goed hersteld van de pandemie, vervolgt de investeerder. “Afgezien van enkele bijzonder zwaar getroffen bedrijven, lijken de operationele verliezen over het algemeen beperkt te zijn gebleven. Natuurlijk weet niemand wat de toekomst zal brengen, maar de historie doet vermoeden dat private equity-investeringen in het MKB geen grote schade zullen ondervinden van deze crisis.”

Aantrekkelijke nichespelers

Flexstone Partners voelt zich daarbij gesteund door data van Preqin waaruit blijkt dat geen enkele buyout heeft teleurgesteld met een negatief rendement, hoe ernstig de economische neergang ook was. Dit wordt onder meer toegeschreven aan het geringere gebruik van hefboomfinanciering en de over het algemeen sterkere balansen van bedrijven in het middensegment.

“Bovendien kunnen deze bedrijven profiteren van het feit dat zij vaak actief zijn in nichemarkten die minder te lijden hebben onder economische neergang of daar zelfs van kunnen profiteren.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie