Nieuws

Vrouwelijke minderheid belegt uitstekend

Vrouwelijke beleggers zijn zwaar ondervertegenwoordigd bij financiële instellingen, maar hun prestaties zijn uitstekend.

Vrouwelijke beleggers zijn nog altijd in de minderheid bij grote vermogensbeheerders. Maar ze presteren wel goed. Dat blijkt uit een rapport van Investment Metrics, waar Pensions & Investments verslag van doet.

Om met het tweede te beginnen. Als er bij de institutionele beleggers wordt gekeken naar de 25% best presterende fondsen over de laatste drie, vijf en zeven jaar dan zat in respectievelijk 16%, 11% en 19% van de gevallen een vrouw aan het stuur en in ongeveer een kwart van de gevallen zat er tenminste een vrouw in het managementteam.

Spectaculair  

Dat klinkt misschien niet zo spectaculair, maar is het wel, gezien het beperkte aantal vrouwelijke portefeuillebeheerders bij vermogensbeheerders.

Investment Metrics heeft 150 institutionele beleggers onder de loep genomen met 224 beleggingsportefeuilles. Daarvan heeft minder dan een derde (29%) minimaal een vrouw in het beleggingsteam.

Als er naar leidinggevenden wordt gekeken, dan was slechts 13% een vrouw. Vrouwelijke bestuursvoorzitters zijn helemaal schaars. Slechts 7% van de CEO’s is vrouw.

Werk aan de winkel

Er kan dus worden geconcludeerd dat er op het gebied van diversiteit nog veel werk aan de winkel is voor institutionele beleggers. Meer vrouwen in de top kan bovendien het rendement ten goede komen. Logisch dus dat er veel aandacht is voor het probleem.

Volgens Investment Metrics heeft grofweg de helft van de vermogensbeheerders projecten lopen op het gebied van diversiteit. Opvallend is dat dit percentage veel hoger ligt bij institutionele beleggers met een vrouwelijke topmanager (62%).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen